Van 5 november 2022 tot en met 7 januari 2023

Cursus Waarnemen november 2022 - januari 2023

waarnemen-maan.png

HOE LEER IK DE STERRENHEMEL WAARNEMEN?

Wil je graag leren hoe je de sterrenhemel kan waarnemen? In november (5, 12 en 19) en januari (7, 14 en 21) organiseren we de cursus 'Waarnemen'.

In deze drie-delige cursus komen onderwerpen zoals herkennen van sterrenbeelden, waarnemen met een verrekijker en het gebruiken van een telescoop aan bod.

 

Deel I - zaterdag 5 november of zaterdag 7 januari - 19u tot 21u
Zonder enig instrument kan je al aan de slag om de nachtelijke hemel waar te nemen. Het begint met het herkennen van de sterrenbeelden. Er zijn er heel wat meer dan je dacht en bovendien zijn niet alle sterrenbeelden altijd zichtbaar. In deze les leer je de fijne kneepjes om de sterrenbeelden terug te vinden. Maar er is meer. Zonder instrument kan je 2 sterrenstelsels waarnemen en ook enkele clusters (groeperingen) van sterren.

Deel II - zaterdag 12 november of zaterdag 14 januari - 19u tot 21u
Eens je de sterrenbeelden hebt leren kennen kan je met een verrekijker aan de slag. In zelfs een kleine verrekijker kan je al heel wat wonderen van het heelal bekijken. De objecten die je al zonder leerde kennen tonen nu hun echte geheimen. Wist je dat je met een 7x50 binoculair zelfs al enkele kraters op de maan kan herkennen of enkele maantjes van Jupiter kan volgen? Om nog maar te zwijgen over de ring van Saturnus!

Deel III - zaterdag 19 november of zaterdag 21 januari - 19u tot 21u
Met een gewone verrekijker kan je jarenlang genieten van het heelal. Wil je echter meer dan is het tijd om met een telescoop aan de slag te gaan. Er zijn heel wat telescopen op de markt en heel wat opstellingen mogelijk. Om er zeker van te zijn dat je het maximum uit je instrument haalt is het belangrijk om dat op de goede manier te gebruiken. Gebrek aan kennis van de telescoop leidt tot heel wat frustraties. Na dit deel van de cursus waarnemen behoren die tot het verleden.

 

Ben je in het bezit van een eigen telescoop, dan betaal je €65 voor de cursus. Laat ons op voorhand via mail weten welk type telescoop je ter beschikking hebt. Dan kunnen we onze lesgever hierover inlichten.

 Is de cursus volzet en wil je op de wachtlijst staan voor een volgende cursus? Schrijf je dan in via kattevennen@genk.be

 

Praktische informatie

Duur: 2 uren
Prijs: € 85 (indien niet in het bezit van een eigen telescoop - huur telescoop Cosmodrome)
€ 65 (indien in het bezit van een eigen telescoop)
tweede lid van het gezin: € 54
derde lid van het gezin: € 48
inclusief: syllabus, draaibare sterrenkaart, boek "sterren en planeten 2022", indien geen eigen telescoop: huur telescoop voor 1 maand (1 per gezin, excl. waarborg)

Wanneer?

za 05. nov