Home / Activiteiten / Lezing ' Einstein, gravitatiegolven en kosmische catastrofes' - donderdag 19 oktober
19 oktober 2017

Lezing ' Einstein, gravitatiegolven en kosmische catastrofes' - donderdag 19 oktober

Dr. Claude Doom (KUL)

19-10.jpg

Op donderdag 19 oktober kan je in de Cosmodrome terecht voor een lezing over ‘Zwaartekrachtgolven en kosmische catastrofes’. Dit onderwerp staat momenteel in de aandacht aangezien de ontdekking van de zwaartekrachtgolven recent beloond werd met de Nobelprijs voor Fysica.

Zwaartekrachtgolven ontstaan volgens de algemene relativiteitstheorie van Einstein altijd wanneer een massa versnelt, bijvoorbeeld wanneer een paar zwarte gaten in het heelal om elkaar heen draaien. Einstein was ervan overtuigd dat ze nooit gemeten zouden kunnen worden.
Met het LIGO-project (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) is dit wel mogelijk.

Het LIGO-project is een samenwerkingsverband van ruim duizend onderzoekers uit meer dan twintig landen. De Nobelprijswinnaars, Rainer Weiss, Barry Barish en Kip Thorne, zijn van onschatbare waarde geweest voor het succes van LIGO.
Weiss (Massachusetts Institute of Technology Cambridge) krijgt de ene helft van de prijs van 940.000 euro, terwijl Barish en Thorne van het California Institute of Technology de andere helft delen.

Dr. Claude Doom, van de Katholieke Universiteit Leuven, gaat tijdens de lezing in op de moeilijke zoektocht naar een theoretische voorspelling van zwaartekrachtgolven. In detail bekijkt hij welke gevolgen en invloed deze ontdekking heeft op de huidige en toekomstige astronomie.

Donderdag 19 oktober om 20u in Kattevennen – Cosmodrome, Planetariumweg 19, 3600 Genk

Praktische informatie

Duur: 1 uur 30 minuten
Prijs: € 5 per persoon
€ 3 studenten

Wanneer?

do 19. okt
20u00(Koop tickets)