Home / Activiteiten / VOLZET Cursus Waarnemen - 14, 21 en 28 maart 2020
14 maart 2020

VOLZET Cursus Waarnemen - 14, 21 en 28 maart 2020

Hoe leer ik de sterrenhemel waarnemen?

hans-en-elien-webformaat.jpg

Wil je graag leren hoe je de sterrenhemel kan waarnemen? In deze cursus komen onderwerpen zoals herkennen van sterrenbeelden, waarnemen met een verrekijker en het gebruiken van een telescoop aan bod.

Deel I - zaterdag 14 maart 2020
Zonder enig instrument kan je al aan de slag om de nachtelijke hemel waar te nemen. Het begint met het herkennen van de sterrenbeelden. Er zijn er heel wat meer dan je dacht en bovendien zijn niet alle sterrenbeelden altijd zichtbaar. In deze les leer je de fijne kneepjes om de sterrenbeelden terug te vinden. Maar er is meer. Zonder instrument kan je 2 sterrenstelsels waarnemen en ook enkele clusters (groeperingen) van sterren.

Deel II - zaterdag 21 maart 2020
Eens je de sterrenbeelden hebt leren kennen kan je met een verrekijker aan de slag. In zelfs een kleine verrekijker kan je al heel wat wonderen van het heelal bekijken. De objecten die je al zonder leerde kennen tonen nu hun echte geheimen. Wist je dat je met een 7x50 binoculair zelfs al enkele kraters op de maan kan herkennen of enkele maantjes van Jupiter kan volgen? Om nog maar te zwijgen over de ring van Saturnus!

Deel III - zaterdag 28 maart 2020
Met een gewone verrekijker kan je jarenlang genieten van het heelal. Wil je echter meer dan is het tijd om met een telescoop aan de slag te gaan. Er zijn heel wat telescopen op de markt en heel wat opstellingen mogelijk. Om er zeker van te zijn dat je het maximum uit je instrument haalt is het belangrijk om dat op de goede manier te gebruiken. Gebrek aan kennis van de telescoop leidt tot heel wat frustraties. Na dit deel van de cursus waarnemen behoren die tot het verleden.

Praktische informatie

Duur: 2 uren
Prijs: € 60
tweede lid van het gezin: € 54
derde lid van het gezin: € 48
inclusief: syllabus, draaibare sterrenkaart, boek "sterren en planeten 2020", huur telescoop voor 1 maand (1 per gezin, excl. waarborg)

Wanneer?