Blog

Vind jouw weg naar Toegangspoort Kattevennen

Eclips jij mee??

Eclips? Ja hoor. Op donderdag 10 juni zal er rond de middag een gedeeltelijke zonsverduistering zijn. Beleef jij deze met ons mee?

Lees verder

'Near Miss Day'... maar ooit kan het wel eens raak zijn!

Dagelijks vallen er tonnen aan ruimtestof en meteoroïden in de dampkring. Het overgrote deel verbrandt en verdampt in onze atmosfeer. Wanneer zo’n stofje door de atmosfeer klieft kan je het zien als een helder meteoorspoor/flits.

Lees verder

De Perseverance of “Percy” landt op Mars

Er niets zo moeilijk als veilig op Mars landen. Als alles goed gaat, zal op 18 februari, om 21h55m MET, na een reisweg van 470 miljoen km en na zo’n 6,5 maanden, de Perseverance, de rover van de Mars 2020 missie (NASA) door de Marsatmosfeer duiken en landen in de Jezerokrater

Lees verder

‘Oerknallen’ in je bubbel

Tijdreizen, wie heeft er nog niet van gedroomd? Wel geloof het of niet maar het kan nu, in Kattevennen-Cosmodrome. Daar reis je zelfs 13,8 miljard jaar terug in de tijd… naar het prille begin van ons heelal, de oerknal.

Lees verder

De Verenigde Arabische Emiraten sturen Hoop

Dinsdag 9 febuari is het de dag van de waarheid. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de ruimtevaart dat een Arabisch land een ruimtetuig naar Mars brengt. Met Hope Mars Mission hoopt men dan ook om duizenden mensen uit de Arabische wereld te inspireren voor innovatie en jongeren te stimuleren om te kiezen voor een technische of wetenschappelijke richting op school.

Lees verder

Science Fiction Day - 2 januari

Voor wie niet helemaal weet wat sciencefiction is: het is een genre in boeken en films waarin vooral ideeën van toekomstige technologieën en wetenschappelijke ontwikkelingen gebruikt worden. En die verzonnen technologieën kunnen heel ver gaan. Dat denken we toch! Of is het allemaal minder verzonnen en kan de wetenschap het toch waarmaken?

Lees verder

De Geminiden, een niet te missen winterspektakel!

Vanwege milieu en gezondheidsoverwegingen is vuurwerk niet meer toegestaan. Maar geen zorgen, je hebt de kans om een natuurlijk lichtspektakel aan de hemel te zien, je moet er wel de koude nachten voor trotseren. Tussen 7 en 16 december is de meteorenzwerm, de Geminiden te zien.

Lees verder

De terugkeer van Hayabusa2 … of toch niet?

Op 6 december krijgen niet alleen de kinderen traditiegetrouw cadeautjes. Ook in de ruimtevaart zitten ze deze dag op hete kolen …

Lees verder

20 jaar ISS

Op 2 november 2020 vieren we de 20ste verjaardag van de permanente aanwezigheid van mensen in het ISS (International Space Station).

Lees verder

World Space Week

World Space Week staat dit jaar in het teken van satellieten en hoe ze ons leven kunnen verbeteren of makkelijker maken

Lees verder