16 oktober 2019

10 redenen waarom bossen belangrijk zijn

fir-trees-18405331920-1.jpg

10 redenen waarom bossen belangrijk zijn

Van 13 oktober tot en met 20 oktober is het de Week van het bos. Thema dit jaar is ‘Ravotten in het bos’.
Maar door de huidige omstandigheden waarin het regenwoud in Brazilië te lijden heeft onder enorme bosbranden en de klimaatopwarming een veel besproken item is, leek het ons wel eens nuttig om te onderzoeken waarom bossen zo belangrijk zijn.

1. Ze zorgen voor zuurstof
Zonder zuurstof is ons leven niet mogelijk. Hoewel het plantaardig plankton van de oceanen wereldwijd instaat voor minstens de helft van de zuurstof, spelen ook bossen een sleutelrol.
Een volgroeide loofboom produceert voldoende zuurstof voor 2 tot 10 mensen.

2. Ze houden ons en de aarde koel
Je hebt het waarschijnlijk zelf al eens ondervonden. Op een hete zomerdag kan je best onder de kruinen van de bomen in het bos verkoeling zoeken.
Bomen en bossen vormen een natuurlijk koelsysteem. Ze gebruiken zonne-energie om vocht te verdampen en dat geeft een afkoelend effect.Eén boom vertoont een gelijkaardig koelingseffect als de airco’s van twee doorsnee gezinnen. Daardoor kan de oppervlaktetemperatuur van beboste gebieden heel wat graden koeler zijn dan die van bebouwde, geasfalteerde streken.
Bomen absorberen ook CO², één van de aanstoker voor de klimaatopwarming. Planten hebben altijd een hoeveelheid CO² nodigvoor fotosynthese. CO² wordt opgeslagen in het hout, de bladeren en bodem, vaak eeuwenlang.
Hoe meer bossen, hoe minder CO² in de lucht en hoe lager de opwarming van de aarde. Spijtig genoeg is ongeveer 18% van de huidige opwarming van de aarde te wijten aan het verlies van bossen.

3. Ze herbergen 80% van alle biodiversiteit op het land
Bossen wemelen van leven; insecten brengen net zoals wormen voedingstoffen in de bodem. Bijen en vogels verspreiden stuifmeel en zaden. Grotere dieren zoals bijvoorbeeld de wolf houden dan weer de hongerige herbivoren in toom.

4. Ze zijn een leefgebied voor mensen
Wereldwijd leven er zo’n 300 miljoen mensen in het bos. Vele van hen leven langs of dichtbij de rand van het bos maar zo’n 60 miljoen ervan zijn inheemse volkeren. Hun leven en overleven hangt bijna volledig af van de bossen.

5. Ze zuiveren water, lucht en de bodem
Bossen kunnen luchtvervuiling zuiveren op grote schaal. Bomen vangen en verwerken een grote variatie aan verontreinigde stoffen in de lucht zoals koolstofmonoxide, zwaveldioxide,stikstofdioxide en fijn stof. Ook verontreinigde bodems kuisen ze op. Bomen kunnen de giftige stoffen opslaan of degraderen zodat ze minder gevaarlijk zijn.

6. Ze doen het regenen
Normale neerslagpatronen zijn in sterke maten afhankelijk van bossen.
Bomen van kustbossen zuigen vochtige lucht aan van over de zeeën en voeren die tot in het binnenland, soms duizenden kilometers ver.
Bossen zijn dus heel essentieel in tijden van klimaatverandering waarin we meer te maken krijgen met langere droge periodes.

7. Ze voeden ons en voorzien ons van medicijnen
Bossen vormen een schatkamer aan geneeskrachtige planten in ingrediënten voor geneesmiddelen. Zowat driekwart van de meest voorgeschreven geneesmiddelen halen componenten uit de bossen. Ongeveer 70% van gekende planten die kanker bestrijden zijn alleen terug te vinden in regenwouden.
Bomen zorgen daarnaast ook voor fruit, noten, zaden en sap. De weelderige bodem van de bossen produceren eetbare paddenstoelen en bessen die dan weer voedsel zijn voor vogels, herten, konijnen,… Deze laatsten staan dan weer op het menu van mensen.

8. Ze behoeden ons voor rampen
Bossen zijn gigantische sponzen. Waar bossen zijn, komen minder overstromingen voor. Boomwortels helpen bij hevige regenval de bodem meer te absorberen. Daardoor sijpelt het water in de bodem niet rechtstreeks in de rivier. Mangrovebossen bijvoorbeeld beschermen de kust tegen tsunami’s.
Bossen beperken ook het risico op lawines, zandstormen en grondverschuivingen.

9. Ze zorgen voor jobs en inkomens
De economische waarde van de diensten die de bossen wereldwijd leveren is niet te onderschatten. Ze zouden instaan voor jobs voor meer dan 13 miljoen mensen.
En dat zijn niet alleen houthakkers. Want het hout wordt gebruikt voor de bouw, voor meubels, papier, energie,…
Verder speelt het bos ook een belangrijke rol bij sectoren zoals toerisme, cosmetica en geneeskunde.

10. Ze dragen bij tot ons welzijn
‘Going to the woods is going home’ of ‘I am at home among the trees’.
Er zijn quotes genoeg te vinden die weergeven wat het bos met je doet. Groen maakt gelukkig en wandelen door de bossen doet ons ontspannen en onthaasten.
Het bos brengt ons tot rust.