9 januari 2020

10 ruimtemissies om naar uit te kijken in 2020 – deel 1

rosalind-franklin.jpg

10 ruimtemissies om naar uit te kijken in 2020 – deel 1

De ruimtevaart gaat een spannend jaar tegemoet in 2020. Vier missies worden richting planeet Mars gestuurd, een nieuwe ruimtesonde gaat de Zon bestuderen en China probeert stukjes maanrots naar de Aarde te brengen. Het wordt ook uitkijken naar de terugkeer van de Hayabusa-2 capsule met bodemstalen van een planetoïde. En alsof dat nog niet genoeg is, kunnen we ook nog een aantal lanceringen van nieuwe raketten zoals de ‘Ariane 6’ verwachten.
Deze week brengen wij je deel 1; de missies naar Mars en de Zon.

Mars 2020

In augustus 2020 lanceren de Amerikanen Mars 2020. Deze Marsrover zal met behulp van een Atlas V raket vanop Cape Canaveral de ruimte ingaan om vervolgens in februari 2021 te landen op het oppervlak van de rode planeet.
De landing is voorzien in de Jezero krater, die een diameter heeft van ongeveer 49 km. Wetenschappers vermoeden sterk dat daar ooit een meer geweest is.
De Marsrover heeft een tiental wetenschappelijke instrumenten aan boord en heeft als missie op zoek te gaan naar fossiele sporen van micro-organismen die lang geleden op Mars zouden kunnen geleefd hebben.

Uniek aan deze missie is dat deze robotwagen ook een kleine drone met zich mee heeft. Deze JPL Mars Helicopter Scout zal tijdens een testperiode van 30 dagen verschillende keren opstijgen van het Marsoppervlak en nieuwe technologieën demonstreren. De kleine drone kan maximaal 10 meter boven de bodem vliegen en kan een maximale afstand afleggen van 600 meter.
 

China naar Mars

Iets om zeker naar uit te kijken is het ambitieuze ruimtevaartproject van China waarbij ze met behulp van een krachtige Long March 5 raket de Houxing-1 Marssonde naar Mars willen sturen. De ruimtesonde bestaat uit een Orbiter en een Rover, kortweg de HX-1. Eerder lanceerde China al de kleine ruimtesonde Yinghou-1 naar Mars maar deze is niet uit de aardbaan geraakt.
De Chinese Marsrover HX-1 begint in juli of augustus 2020 aan zijn reis om in april 2021 te landen op Mars.
Deze missie zal het Marsoppervlak gedetailleerd in kaart brengen. Daarnaast wil China ook technologieën testen die het wil gebruiken voor de toekomstige ‘Mars Sample Return Mission’, waarbij het bodemstalen van Mars naar de Aarde wil brengen.
Bovendien zal de Marsrover ook op zoek gaan naar sporen van leven.
 

ESA reist met ‘Rosalind Franklin’ naar Mars

Naast de Verenigde Staten en China gaat ook Europa in 2020 een Marsrover naar planeet Mars brengen.
De Europese ruimtevaartorganisatie ESA brengt in juli van dit jaar met behulp van een Russische Proton raket de robotwagen Rosalind Franklin op weg naar Mars.
ESA heeft de traditie om zijn missies naar grote wetenschappers te noemen en deze eerste Europese Marsrover wordt dan ook genoemd naar deze Britse chemicus en röntgenkristallografe.
De aankomst wordt verwacht in maart 2021. Eén van de taken van de Marsrover is om stalen te nemen van de Marsbodem, zo’n twee meter diep. Zo kunnen wetenschappers achterhalen of er diep in de bodem nog overblijfselen van leven zijn bewaard. Daarom wilt ESA de Marsrover laten landen in het Oxia Planum gebied dat zich in de buurt van de evenaar van Mars bevindt. Daar was er zo’n 3.9 miljard jaar geleden een oceaan. Ook zal een meteorologisch station, de ‘Kazachok’ het weer op Mars volgen.
 


Hope Mars Mission moet Arabische wereld stimuleren

Planeet Mars is erg in trek in 2020 want ook de Verenigde Arabische Emiraten lanceren dit jaar hun eerste Marsverkenner. Hope Mars Mission zal met een Japanse H-IIA raket in juli 2020 op weg gebracht worden naar de rode planeet.
Het zal de eerste keer zijn in de geschiedenis van de ruimtevaart dat een Arabisch land een ruimtetuig naar Mars brengt.
Met Hope Mars Mission hoopt men dan ook om duizenden mensen uit de Arabische wereld te inspireren voor innovatie en jongeren te stimuleren om te kiezen voor een technische of wetenschappelijke richting op school.
Na een ruimtereis van zeven maanden zal het ruimtetuig minstens twee jaar in een baan rond Mars cirkelen.
Met deze missie wil men een compleet beeld krijgen over het klimaat en de atmosfeer van Mars. De data, afkomstig van deze Marsverkenner, zullen over de hele wereld verspreid worden onder 200 universiteiten en wetenschappelijke instituten, zodat deze wereldwijd geanalyseerd kunnen worden.
 

Solar Orbiter

In februari 2020 zal de Verenigde Staten samen met Europa de Solar Orbiter vanop Cape Canaveral lanceren. Het nieuwe ruimtetuig zal onze Zon bestuderen door o.a. foto’s in hoge resolutie te maken. Zo willen wetenschappers vooral de poolgebieden in detail bestuderen en de achterkant van de Zon in het oog houden.
Eén van de wetenschappelijke instrumenten aan boord van de Solar Orbiter is de EUI (Extreme Ultraviolet Imager) telescoop. Deze geeft wetenschappers een unieke kans om de dynamische processen in de zonneatmosfeer van dichtbij te bekijken.
Dat EUI-project is van start gegaan in 2008 onder de wetenschappelijke leiding van de Koninklijke Sterrenwacht van België en de technische leiding van Centre Spatial de Liège.
Na de lancering zal het nog 3,5 jaar duren eer de Solar Orbiter zal aankomen in zijn juiste baan rond de Zon.

Volgende week lichten we in onze blog de missies naar de maan toe. Wist je dat er ook enkele nieuwe raketten voor het eerst gelanceerd worden in 2020?

 

bronnen: Spacepage, Wikipedia, NASA, ESA