15 januari 2020

10 ruimtemissies om naar uit te kijken in 2020 – deel 2

artistsviewoftheconfigurationofariane6usingfourboostersa64pillars.jpg

10 ruimtemissies om naar uit te kijken in 2020 – deel 2

De ruimtevaart gaat een spannend jaar tegemoet in 2020. Vier missies worden richting planeet Mars gestuurd, een nieuwe ruimtesonde gaat de Zon bestuderen en China probeert stukjes maanrots naar de Aarde te brengen. Het wordt ook uitkijken naar de terugkeer van de Hayabusa-2 capsule met bodemstalen van een planetoïde. En alsof dat nog niet genoeg is, kunnen we ook nog een aantal lanceringen van nieuwe raketten zoals de ‘Ariane 6’ verwachten.
Deze week brengen wij je deel 2; de missies naar de maan en de lancering van nieuwe raketten.

China brengt maanrots naar de Aarde

Eind 2020 onderneemt China een nieuwe poging om naar de maan te reizen, deze keer met het onbemande ruimtetuig ‘Chang’e 5’. Normaal had deze missie al enkele jaren eerder plaatsgevonden maar door problemen met de CZ-5 raket (waarmee de zware maanlander in de ruimte gebracht zal worden) werd deze ambitieuze maanmissie uitgesteld.
Aan boord van deze robot zitten een heel aantal wetenschappelijke instrumenten die ervoor zorgen dat er maanrots en bodemstalen genomen kunnen worden.
Het uiteindelijk doel is om minstens 2 kg maanrots terug te sturen naar de Aarde. Indien ze hierin slagen, wordt China het derde land, na de Verenigde Staten en Rusland die maanrots naar de aarde brengt.


Met Artemis naar de Maan en terug

De Artemis-missie wordt een belangrijke test voor het maan reizen. Ten vroegst in november zullen de NASA en ESA de Artemis-1 lanceren met een onbemande Orion Crew Module. Gedurende 20 dagen worden alle systemen uitgetest. Bij terugkeer zal de Europese Service Module in de atmosfeer verbranden maar de Orion Crew Module zal dan met een splashdown in de Stille Oceaan landen. Tegen 2022 wil men een bemande vlucht uitvoeren.
 

Nieuwe bemande ruimtevluchten

Vandaag de dag worden ruimtevaarders naar en van het ISS gebracht m.b.v. Russische Sojoez ruimtetuigen. Omdat de vraag naar bemande ruimtevaartuigen zeer groot is, sloot NASA een contract met Boeing en SpaceX voor de ontwikkeling van twee nieuwe bemande ruimtevaarttuigen, die in de toekomst de Amerikaanse astronauten naar het ISS kunnen brengen.

Het eerste ruimtevaartuig de ‘Dragon 2’,  ook wel ‘Crew Dragon’ genoemd, werd ontwikkeld door SpaceX. Aan boord is er plaats voor zeven astronauten. Een aantal stoelen in de capsule kunnen ook vervangen worden door vracht. De Dragon 2 kan zo’n 3,3 ton aan vracht naar het ISS brengen.
Boeing plant zijn eerste bemande vlucht in 2020 met zijn nieuwe ‘CST-100 Starliner’ ruimtevaarttuig. De capsule heeft zowaar dezelfde iconische kegelvorm als de Command Module uit het Apollo Maanprogramma en werd ontworpen om op land te kunnen landen. Een groot voordeel van dit ruimteschip is dat het door verschillende raketten gelanceerd kan worden.

Japanse Hayabusa-2 komt terug met stof van planetoïde

Op 21 februari 2019 en nogmaals op 11 juli 2019 slaagde Hayabusa-2 erin om bodemstalen van de planetoïde 162173 Ryugu te verzamelen. Na een reis van 6 jaar zal de capsule, die een diameter heeft van slechts 40 cm, in december 2020 in de buurt van Woomera in Australië landen. Dit gebeurt met een parachute.

Nieuwe raketten de ruimte in

In 2020 worden er ook enkele nieuwe raketten gelanceerd. Een kleine opsomming:
Ariane 6
De langverwachte opvolger van de Europese Ariane 5 raket. Deze nieuwe krachtige raket zal ingezet worden om commerciële satellieten te lanceren.  Met Ariane 6 wil Europa de concurrentie aangaan met o.a. de Falcon 9 raket van SpaceX die door de lage kostprijs de afgelopen jaren tal van commerciële satellieten heeft kunnen lanceren.

Small Satellite Launch Vehicle (SSLV)
Een nieuwe raket, ontwikkeld door de Indian Space Research Organisation (ISRO), die kleine satellieten (tot max. 500 kg) in een lage baan om de Aarde kan brengen. De ISRO wil deze raket aanbieden op de commerciële lanceermarkt tegen een prijs van ongeveer 4,3 miljoen dollar per stuk.

Firefly Alpha
Een raket ontwikkeld door het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf Firefly Aerospace. De ‘Firefly Alpha’ kan vrachten tot 1 ton in een lage baan om de Aarde brengen (200 km hoogte). Voor vrachten tot 600 kg kan de raket zelfs tot in een zon-synchrone baan geraken, op zo’n 500 km hoogte. In 2015 kreeg het bedrijf van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een contract ter waarde van 5,5 miljoen dollar voor de verdere ontwikkeling van de Firefly Alpha raket.

En dan dit nog…

In 2020 zal er mogelijk wel vaker geknipoogd worden naar de ruimte.
Intergalactische mode is volgens kenners de grootste trend die eraan zit te komen. Veel modeontwerpers laten zich inspireren door de komende Mars-missies en spelen hier al op in met onder andere kleren in holografische materialen.
Iets om naar uit te kijken!


bronnen: Spacepage – wetenschappelijke website, Wikipedia, NASA, ESA