6 november 2020

20 jaar ISS

iss-2.jpg

Op 2 november 2020 vieren we de 20ste verjaardag van de permanente aanwezigheid van mensen in het ISS (International Space Station). Na de ruimtevaartwedloop naar de Maan tussen de Sovjet-Unie (waarvan vooral Rusland) en de Verenigde Staten werden de budgetten serieus ingekrompen en ging de aandacht naar een ruimtestation om de aarde. De Amerikanen met het Skylab-project (eigenlijk gerecycleerde Saturn-V raketonderdelen) en de Russen met het Saljoet en het Mir-project. De beide grootmachten uit die tijd zagen langzaam in dat, om aan “betaalbare” ruimtevaart te doen, een samenwerking nodig was. Het ideaal zou zijn dat de hele wereld aan een internationaal ruimtestation zou meebouwen, maar alle begin is moeilijk.

Het ISS
De Russische cosmonauten Sergei Krikalev en Joeri Gidzenko tezamen met de Amerikaanse astronaut William “Bill” Sheperd arriveerden op 2 november 2000 aan het ISS als de “Expedition-1”. Twee jaar eerder, op 20 november 1998, werd de Zarya (Russisch voor Dageraad), de eerste module van het ISS met een Russische raket gelanceerd. De Zarya werd in Rusland gebouwd maar door de Amerikanen gefinancierd. Nadien is het uitgebreid met voornamelijk Amerikaanse modules; waarvan de belangrijksten, de Unity, Harmony, Destiny en Tranquility zijn. Maar ook modules uit verschillende andere landen; de bekendste zijn: de Russische Zarya en Zvezda, de Japanse Kibo, de zeer bewegelijke Canadarm2 en de Europese Columbus-module.

Animatie van het verloop van de bouw van het ISS:
Hier zie je een animatie van het verloop van de bouw van het ISS: https://www.issnationallab.org/about/iss-timeline/

De spaceshuttle koppelde voor het eerst aan het ISS op 29 mei 1999.  Toen de  spaceshuttle Discovery (missie STS-127) op 17 juli 2009 aan het ISS koppelde, waren er voor het eerst 13 ruimtevaarders in één ruimte. In totaal zijn er reeds 240 verschillende ruimtevaarders uit 19 verschillende landen naar het ISS geweest.

Allemaal tezamen, herken links bovenaan Doug Hurley, (dit jaar nog commandant van de Demo-2 missie van SpaceX naar het ISS, zijn levenspartner is ex astronaute Karen Nyberg) en beneden rechts de Canadese Julie Payette en Frank de Winne tijdens zijn eerste ruimtemissie.

 

 

Uit de oude doos: ontmoeting Julie Payette met de auteur, herken ook Neil de Grasse-Tyson, bekend van de laatste Cosmos-serie op National Geographic.

 


 

Het kostenplaatje
Met het plan in het verschiet om terug naar de Maan te gaan zijn de activiteiten en ervaringen opgedaan met het ISS des te belangrijker geworden. Het ISS heeft bewezen dat een permanente aanwezigheid van de mens in een baan om de aarde haar nut heeft om nieuwe technieken, medicijnen en de kennis van onze ruimteomgeving, verder te ontwikkelen, te verbeteren en ten dienste te maken voor de mens. Uiteraard kost ruimtevaart veel geld, het ISS kost 100 000 000 000 € (honderd miljard) gespreid over 10 jaar voor de ontwikkeling, de bouw en het operationeel houden ervan. De Europese landen die lid zijn van de ESA (European Space Agency), investeren zo’n 8 miljard €, dit is omgerekend 1€ per Europeaan per jaar, dit is minder dan de prijs van een kop koffie.

De toekomst
Het ISS kan je zeker tot in 2028 aan de hemel zien passeren, daarna is het tijd voor een nieuw station, die door de ervaring en zelfs bijdragen van private ondernemingen goedkoper en sneller kan gebouwd worden. En misschien doen de Chinezen en Indiërs ook wel mee? Er is zelfs een plan om het ISS, later als het verlaten wordt, te recycleren voor reserveonderdelen voor toekomstige projecten: voor een nieuw ruimtestation om de aarde of voor het Spacegate-project. Het ISS heeft de fundamenten gelegd voor een hernieuwde grensverlegging voor menselijke aanwezigheid in de ruimte.


Het ISS in cijfers

1 ruggengraatconstructie waaraan vooral de zonnepanelen bevestigd zijn.
2 uren bewegingsoefeningen per dag.
4 uren zijn minimum nodig voor een ruimtetuig om na lancering het ISS te bereiken.
8 reuze zonnepanelen, richtbaar naar de zon.
13 is hoogste aantal ruimtevaarders tegelijk in het ISS.
16 omlopen rond de aarde op 24 uren; dwz 16 zonsopkomsten en -ondergangen.
19 verschillende landen waar de bemanningsleden van afkomstig zijn.
73 m is de lengte van de zonnepanelen van eind tot eind en is de breedte van het ISS.
90 minuten heeft het ISS nodig voor één omloop.
109 m is de lengte van het ISS. Is groter dan een voetbalveld.
231 ruimtewandelingen uitgevoerd voor de bouw, onderhoud en experimenten.
240 verschillende ruimtevaarders in het ISS geweest.
388 m³ is het volume van het bewoonbaar deel. Of 2 ruime huizen met garage.
420 ton is het gewicht van het ISS. (370 kleine auto’s).
2700 uitgevoerde verschillende experimenten.
27 600 km/uur is de omloopsnelheid van het ISS rond de aarde.
350 000 is aantal sensoren in en rond het ISS voor de besturing,veiligheid en gezondheid van de bemanning.
1 500 000 lijntjes programmatie zijn nodig om het ISS operationeel te houden.
3 500 000 000 € kost het jaarlijks aan onderhoud en in dienst te houden
10 000 000 000 € kost het ISS per jaar aan ontwikkeling, de bouw en het operationeel houden.

Bijzondere items aan boord geweest
Kerst- en feestversiering, speciale koffiemachine = ISSpresso, Gorilla verkleedpak, allerlei speelgoed en animatiefiguren.
Verschillende muziekinstrumenten:Gitaar, saxofoon, dwarsfluit, piccolo, doedelzak, koto = Japanse harp, ryuteki = Japanse fluit, didgeridoo, keyboard…