23 januari 2020

2020: Hét knuffeljaar in de ruimte!

shutterstock1054277201.jpg

2020: Hét knuffeljaar in de ruimte!

Het wordt dit jaar een warm jaar in de ruimte! We kunnen zelfs spreken van een heus knuffeljaar.
In 2020 zijn er maar liefst acht samenstanden van planeten. Of zoals astronomen deze ontmoetingen zo mooi verwoorden ‘conjuncties’.

Conjunctie wie?
Af en toe ontmoeten twee of meerdere objecten elkaar aan de sterrenhemel. Dit noemen we conjuncties. Als we even de technische toer opgaan: objecten zijn met elkaar in conjunctie als ze beiden dezelfde rechte klimming hebben aan de hemelbol. Snap je?
Om het in mensentaal uit te drukken: we spreken over een conjunctie als objecten, vanaf de Aarde gezien, enkele dagen dicht bij elkaar staan.

Astronomische conjuncties
Astronomische conjuncties beschrijven verschillende samenstanden aan de hemel. Je hebt twee soorten conjuncties die betrekking hebben op de Zon; de beneden- en de bovenconjunctie. Deze kunnen we vanop de Aarde moeilijk tot niet zien.

Benedenconjunctie
Als een object tussen de Aarde en de Zon door beweegt, spreken we over een benedenconjunctie. We hebben het dan vooral over de planeten Mercurius en Venus. Deze twee planeten draaien binnen de baan van de Aarde om de Zon. Astronomen spreken ook wel over de binnenplaneten als ze het hebben over Venus en Mercurius.
Voornamelijk door de gloed van de Zon kunnen we deze benedenconjuncties bijna niet zien.

 

Bovenconjunctie
Bij een bovenconjunctie beweegt het object, vanaf de Aarde gezien, achter langs de Zon. Venus en Mercurius draaien in een eindeloze cyclus voor- en achter langs de Zon. De helft van hun conjuncties zijn benedenconjuncties, de andere helft bovenconjuncties.
De ander planeten; Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus kunnen nooit in een benedenconjunctie komen aangezien ze nooit tussen de Aarde en de Zon in bewegen. Deze buitenplaneten kennen dus alleen maar bovenconjuncties.
 

De meest voorkomende conjuncties, de gewone conjuncties, zijn deze waarbij de Zon niet betrokken is. Deze conjuncties, tussen twee planeten of tussen een ster en een planeet of de Maan komen verschillende keren per maand voor. Sommigen van deze samenstanden zijn heel mooi om te zien.


Knuffelmomenten waarnemen
Het leuke aan de samenstanden van de planeten is dat je er ook enkele van kan waarnemen. Met het blote oog of met een goede telescoop geniet je mee van hun knuffelmomenten.
Als eerste aan de beurt zijn planeet Venus en Neptunus. Op maandag 27 januari staan ze omstreeks 20 uur op 0°05’ van elkaar. Maar weet wel dat Neptunus veel minder helder is. Met het blote oog is hij zelfs niet te zien. Je hebt er een goede telescoop voor nodig.

En nu zelf aan de slag!
Helaas kunnen wij hier bij de Cosmodrome de horizon onvoldoende zien ten gevolge van de hoge bomen.
Trek daarom met je telescoop naar een plek met een vrije horizon (bijvoorbeeld de Terril van Waterschei-Genk)
Vanuit de Cosmodrome is er geen begeleiding voorzien voor deze waarneemmomenten. Maar geen nood! We helpen je wel op weg om zelf aan de slag te gaan.
Download ons bestand over de conjuncties van 2020 zodat je een mooi overzicht krijgt van wanneer er dit jaar samenstanden tussen planeten zijn.

Hou ook onze facebookpagina in de gaten! Want bij elke conjunctie geven we dáár de nodige info over wat en hoe!
We hopen zo je wat meer te triggeren om de sterrenhemel te ontdekken! Deel gerust jouw waarnemingsmomenten met ons!

Oh ja! Wist je dat wij ook telescopen verhuren?
Je kan voor een bedrag van € 30 per maand* de telescoop bij jou thuis opstellen en zo op jouw terras of in jouw tuin de sterrenhemel bekijken.

(*) met een waarborg van € 100 die je terug krijgt nadat je telescoop terug in levert.