30 januari 2020

4 redenen waarom puzzelen weer hip is!

pieces-of-the-puzzle-19254251920.jpg

4 redenen waarom puzzelen weer hip is!

Geef het maar toe! Je hebt er vast ook één in huis liggen; een kleurboek voor volwassenen. Het was dé trend van een paar jaar geleden. Het is goed om het hoofd leeg te maken en tot rust te komen.
Maar wat dacht je van een ouderwetse legpuzzel?
Want het maken van een puzzel is niet alleen goed voor kinderen. Ook volwassenen hebben er baat bij. We geven je graag enkele redenen waarom puzzelen een zinvolle én leuke tijdsbesteding is:

1. Het verbetert je geheugen
Als je een legpuzzel maakt, gebruik je zowel de linker als de rechterhelft van je hersenen. De linkerkant, onze analytische kant, zorgt ervoor dat je de verschillende puzzelstukjes op een logische manier sorteert.
De rechterkant van ons brein, de creatieve kant, ziet het grotere geheel en zorgt dat je intuïtief werkt.
Dus beide hersenhelften worden aan het werk gezet bij het puzzelen. Je creëert verbindingen in je hersenen en dat verhoogt dan weer je vermogen om te kunnen leren, onthouden en te begrijpen.

2. Het zorgt voor een gelukkig gevoel
Ken je dat gevoel, wanneer je dat ene puzzelstukje vindt en je het op de juiste plaats kan leggen?
Dat gelukkig gevoel wordt veroorzaakt door het hormoon dopamine. Het komt vrij in de hersenen bij de beloning van een gedrag. En dat is ook de reden waarom het zo moeilijk is om te stoppen met puzzelen: je wilt meer…
Puzzelen is een gezonde verslaving; de aanmaak van dopamine zou bovendien leiden tot een verhoogde concentratie, een betere motoriek, optimisme en vertrouwen.

3. Het ontspant je
Een legpuzzel activeert aan de ene kant onze hersenen, maar helpt ons aan de andere kant ook te ontspannen. Rommelen door de puzzelstukjes stimuleert onze geest en brengt het in een soort van meditatie. Dat tot rust komen levert een betere stressmanagement en zelfvertrouwen op.

4. Het is een gezellige bezigheid
Samen puzzelen creëert een band. Met je partner, kinderen of kleinkinderen werken aan een puzzel kan gezellige momenten opleveren. Tijdens het puzzelen praat je al snel wat bij en op het einde van de dag kan je samen fier zijn op wat je hebt gemaakt. Een win-win situatie dus!

Je ziet, puzzelen is een mentale uitdaging en een training voor onze hersenen. Het is perfect educatief speelgoed voor de kinderen. Maar ook voor de volwassenen is het erg zinvol!
Weet je dat we in ons Bezoekersonthaal ook héél wat puzzels ter beschikking hebben? Zowel voor jong als oud hebben we een gevarieerd en vooral uitdagend aanbod.