Blog

Vind jouw weg naar Toegangspoort Kattevennen

We vernieuwden onze 360° projectie in de Cosmodrome

Sedert de implementatie van het nieuwe fulldome systeem in 2010 zijn er 10 jaren verstreken. Het was dus hoog tijd voor de installatie van een nieuw 360° projectiesysteem in de Cosmodrome.

Lees verder

World UFO Day, do you believe?

Op 2 juli, World UFO Day, komen mensen overal ter wereld samen om de hemel te af te speuren, op zoek naar UFO's (unidentified flying objects)

Lees verder

Wat een 'buitenkans' om het Nationaal Park Hoge Kempen te ontdekken!

Het Nationaal Park Hoge Kempen, dat is een uniek natuurgebied met meer dan 12 000 ha bos en heide. In dit natuurlijke decor leven ook tal van zeldzame en bijzondere dieren. In de videoreeks ‘Buitenkans’ trekt reporter Frank erop uit om de planten en dieren in het Nationaal Park vast te leggen. Met zijn tips leer je dit natuurgebied op een fantastische manier kennen.

Lees verder

Een parelsnoer van satellieten, heb jij ze al gezien?

Bij een heldere sterrenhemel kan je altijd wel een satelliet waarnemen. Ze zijn te zien als een helder lichtpuntje dat zich tussen de sterren beweegt. Tegenwoordig zijn er echter héél veel satellieten waarneembaar. Dit komt door het Starlink satellietennetwerk van SpaceX, dat bestaat uit vele duizenden satellieten.

Lees verder

Fietsroute-app gebruikt de ruimte

Met een nieuwe navigatie-app wilt Beeline een alternatieve routedienst ontwikkelen om mensen een betere fietservaring te bieden. Ze krijgen hierbij de steun van ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie.

Lees verder

Watertekort? Zelfs in de ruimte is het te zien!

Heb je dorst? Of moet je je handen wassen? Dan zet je de kraan open en het water stroomt eruit. Iets vanzelfsprekend voor ons. Maar voor miljarden mensen op deze wereld is dit niet het geval. Met satelliettechnologie brengt ESA het probleem van watertekort in kaart.

Lees verder

Allereerste commerciële ruimtevlucht is een feit

Lancering van SpaceX-ruimteschip uitgesteld vanwege slecht weer maar a.s. zaterdag volgt een nieuwe poging Gisterenavond werd de lancering van de Crew Dragon van SpaceX last minute uitgesteld door het slechte weer.

Lees verder

Het coronavirus heeft gevolgen tot ver buiten onze planeet!

We haalden het nog aan in één van onze blogs van begin van dit jaar: “De ruimtevaart gaat een spannend jaar tegemoet in 2020”. Helaas heeft de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) ervoor gezorgd dat ook in de ruimtevaartsector bedrijven en ruimtevaartorganisaties op een laag pitje gingen werken.

Lees verder

De zon in de kijker tijdens de Internationale dag van het licht.

16 mei is het Internationale dag van het licht. Dus lijkt het ons een goed idee om de enige ster uit ons zonnestelsel en onze belangrijkste bron van licht in de kijker te zetten: de zon.

Lees verder

Geisers op maan Europa? Echt?

Van alle 79 manen die planeet Jupiter – tot nu toe – telt, is Europa zonder twijfel één van de intrigerendste exemplaren. Wetenschappers beschouwen deze maan als dé plek, in ons eigen zonnestelsel, om op zoek te gaan naar buitenaards leven.

Lees verder