Blog

Vind jouw weg naar Toegangspoort Kattevennen

Eclips jij mee??

Eclips? Ja hoor. Op donderdag 10 juni zal er rond de middag een gedeeltelijke zonsverduistering zijn. Beleef jij deze met ons mee?

Lees verder

'Near Miss Day'... maar ooit kan het wel eens raak zijn!

Dagelijks vallen er tonnen aan ruimtestof en meteoroïden in de dampkring. Het overgrote deel verbrandt en verdampt in onze atmosfeer. Wanneer zo’n stofje door de atmosfeer klieft kan je het zien als een helder meteoorspoor/flits.

Lees verder

De Perseverance of “Percy” landt op Mars

Er niets zo moeilijk als veilig op Mars landen. Als alles goed gaat, zal op 18 februari, om 21h55m MET, na een reisweg van 470 miljoen km en na zo’n 6,5 maanden, de Perseverance, de rover van de Mars 2020 missie (NASA) door de Marsatmosfeer duiken en landen in de Jezerokrater

Lees verder

‘Oerknallen’ in je bubbel

Tijdreizen, wie heeft er nog niet van gedroomd? Wel geloof het of niet maar het kan nu, in Kattevennen-Cosmodrome. Daar reis je zelfs 13,8 miljard jaar terug in de tijd… naar het prille begin van ons heelal, de oerknal.

Lees verder

De Verenigde Arabische Emiraten sturen Hoop

Dinsdag 9 febuari is het de dag van de waarheid. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de ruimtevaart dat een Arabisch land een ruimtetuig naar Mars brengt. Met Hope Mars Mission hoopt men dan ook om duizenden mensen uit de Arabische wereld te inspireren voor innovatie en jongeren te stimuleren om te kiezen voor een technische of wetenschappelijke richting op school.

Lees verder

Science Fiction Day - 2 januari

Voor wie niet helemaal weet wat sciencefiction is: het is een genre in boeken en films waarin vooral ideeën van toekomstige technologieën en wetenschappelijke ontwikkelingen gebruikt worden. En die verzonnen technologieën kunnen heel ver gaan. Dat denken we toch! Of is het allemaal minder verzonnen en kan de wetenschap het toch waarmaken?

Lees verder

De Geminiden, een niet te missen winterspektakel!

Vanwege milieu en gezondheidsoverwegingen is vuurwerk niet meer toegestaan. Maar geen zorgen, je hebt de kans om een natuurlijk lichtspektakel aan de hemel te zien, je moet er wel de koude nachten voor trotseren. Tussen 7 en 16 december is de meteorenzwerm, de Geminiden te zien.

Lees verder

De terugkeer van Hayabusa2 … of toch niet?

Op 6 december krijgen niet alleen de kinderen traditiegetrouw cadeautjes. Ook in de ruimtevaart zitten ze deze dag op hete kolen …

Lees verder

20 jaar ISS

Op 2 november 2020 vieren we de 20ste verjaardag van de permanente aanwezigheid van mensen in het ISS (International Space Station).

Lees verder

World Space Week

World Space Week staat dit jaar in het teken van satellieten en hoe ze ons leven kunnen verbeteren of makkelijker maken

Lees verder

Bestaat er toch een negende planeet?

Pluto is al even planeet af en het heeft een hele tijd geduurd eer we daaraan gewend waren. Nu zouden er toch aanwijzingen zijn voor het bestaan van een negende planeet. Een aantal wetenschappers vinden, naar eigen zeggen, steeds meer bewijs dat hun theorie staaft.

Lees verder

Dit ruimtevaartuig kan wel eens dé toekomst van de ruimtevaart zijn!

Het Amerikaanse succesvolle ruimtevaartbedrijf SpaceX maakt zich momenteel klaar voor een belangrijke testvlucht die één van de volgende weken al zou kunnen plaatsvinden. Deze testvlucht kadert in de ontwikkeling van het reusachtige Starship ruimtevaartuig waarmee SpaceX naar de maan en de planeet Mars wil.

Lees verder

Kunnen we in de toekomst nog genieten van een ongestoorde sterrenhemel?

Er worden steeds meer satellieten de ruimte in geschoten om wereldwijd supersnel internet te kunnen aanbieden en dat baart astronomen grote zorgen.

Lees verder

Dit is wellicht de reden voor de verduistering van Betelgeuze…

Begin dit jaar rapporteerden we in onze blogpost dat Betelgeuze, een heldere ster in het sterrenbeeld Orion, alsmaar minder helder scheen. Astronomen dachten aan een voorbode van een naderend en explosief levenseinde van Betelgeuze. Maar nu is de echte reden wellicht gekend.

Lees verder

Asteroïde nadert onze aarde nagenoeg ongemerkt

Afgelopen zondag scheerde een asteroïde, die 2020 QG, gedoopt werd, rakelings langs onze Aarde. Rakelings betekent toch nog op zo'n 2.950 kilomer afstand.

Lees verder

Muzikant Beck en NASA voorzien album Hyperspace van maar liefst 13 unieke muziekvideo's

Beck Hansen, Amerikaanse muzikant, songwriter, producer die onder meer bekend is van de monsterhit "Everybody's Gotta learn Sometime" en van het behalen van tal van awards, waaronder 7 Grammy Awards brengt maar liefst 13 muziekvideo's ineens uit die gebaseerd zijn op NASA beelden.

Lees verder

De tijd van de vallende sterren is weer daar! Heb jij je wens al klaarliggen?

Elk jaar rond half augustus kunnen sterrenliefhebbers hun hart ophalen als de jaarlijkse Perseïden-meteorenzwerm zijn toppunt bereikt! Als je nog nooit een meteoor hebt gezien, is dit je kans.

Lees verder

NASA onthult filmplannen aan boord van het ISS, mét Tom Cruise

Begin mei maakte NASA's hoofd Jim Bridenstine bekend dat er voor de allereerste keer een ruimtefilm zal komen die ook echt opgenomen zal worden in de ruimte. We zijn benieuwd!

Lees verder

Dé populairste bestemming deze zomer? Mars!

Er worden deze zomer maar liefst drie missies naar Mars gelanceerd.

Lees verder

Heb jij 'm al gespot, komeet NEOWISE?

Komeet NEOWISE (C/2020 F3 is de officiele benaming) is momenteel te spotten aan onze nachtelijke hemel. Deze periodieke komeet werd in maart van dit jaar ontdekt.

Lees verder

We vernieuwden onze 360° projectie in de Cosmodrome

Sedert de implementatie van het nieuwe fulldome systeem in 2010 zijn er 10 jaren verstreken. Het was dus hoog tijd voor de installatie van een nieuw 360° projectiesysteem in de Cosmodrome.

Lees verder

World UFO Day, do you believe?

Op 2 juli, World UFO Day, komen mensen overal ter wereld samen om de hemel te af te speuren, op zoek naar UFO's (unidentified flying objects)

Lees verder

Wat een 'buitenkans' om het Nationaal Park Hoge Kempen te ontdekken!

Het Nationaal Park Hoge Kempen, dat is een uniek natuurgebied met meer dan 12 000 ha bos en heide. In dit natuurlijke decor leven ook tal van zeldzame en bijzondere dieren. In de videoreeks ‘Buitenkans’ trekt reporter Frank erop uit om de planten en dieren in het Nationaal Park vast te leggen. Met zijn tips leer je dit natuurgebied op een fantastische manier kennen.

Lees verder

Een parelsnoer van satellieten, heb jij ze al gezien?

Bij een heldere sterrenhemel kan je altijd wel een satelliet waarnemen. Ze zijn te zien als een helder lichtpuntje dat zich tussen de sterren beweegt. Tegenwoordig zijn er echter héél veel satellieten waarneembaar. Dit komt door het Starlink satellietennetwerk van SpaceX, dat bestaat uit vele duizenden satellieten.

Lees verder

Fietsroute-app gebruikt de ruimte

Met een nieuwe navigatie-app wilt Beeline een alternatieve routedienst ontwikkelen om mensen een betere fietservaring te bieden. Ze krijgen hierbij de steun van ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie.

Lees verder

Watertekort? Zelfs in de ruimte is het te zien!

Heb je dorst? Of moet je je handen wassen? Dan zet je de kraan open en het water stroomt eruit. Iets vanzelfsprekend voor ons. Maar voor miljarden mensen op deze wereld is dit niet het geval. Met satelliettechnologie brengt ESA het probleem van watertekort in kaart.

Lees verder

Allereerste commerciële ruimtevlucht is een feit

Lancering van SpaceX-ruimteschip uitgesteld vanwege slecht weer maar a.s. zaterdag volgt een nieuwe poging Gisterenavond werd de lancering van de Crew Dragon van SpaceX last minute uitgesteld door het slechte weer.

Lees verder

Het coronavirus heeft gevolgen tot ver buiten onze planeet!

We haalden het nog aan in één van onze blogs van begin van dit jaar: “De ruimtevaart gaat een spannend jaar tegemoet in 2020”. Helaas heeft de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) ervoor gezorgd dat ook in de ruimtevaartsector bedrijven en ruimtevaartorganisaties op een laag pitje gingen werken.

Lees verder

De zon in de kijker tijdens de Internationale dag van het licht.

16 mei is het Internationale dag van het licht. Dus lijkt het ons een goed idee om de enige ster uit ons zonnestelsel en onze belangrijkste bron van licht in de kijker te zetten: de zon.

Lees verder

Geisers op maan Europa? Echt?

Van alle 79 manen die planeet Jupiter – tot nu toe – telt, is Europa zonder twijfel één van de intrigerendste exemplaren. Wetenschappers beschouwen deze maan als dé plek, in ons eigen zonnestelsel, om op zoek te gaan naar buitenaards leven.

Lees verder

6 redenen waarom wandelen goed voor je is

Wandelen is een ontzettend simpele maar uiterst effectieve manier om je gezondheid, lichaam en geest een flinke positieve boost te geven. We geven je 6 redenen!

Lees verder

Hiep hiep hiep Hoera!! De Hubble ruimtetelescoop wordt 30 jaar!

De ruimtetelescoop Hubble is één van NASA’s meest succesvolle en langdurige wetenschappelijke missies. Vrijdag 24 april is het 30 jaar geleden dat hij gelanceerd werd naar de ruimte.

Lees verder

"Houston, we have a problem!"

Apollo 13 moest de derde maanlanding worden maar groeide uiteindelijk uit tot een overlevingstocht die door de hele wereld via radio werd gevolgd.

Lees verder

Yuri Gagarin: 10 interessante feiten over de allereerste bemande ruimtevlucht

Op 12 april 1961 maakte de Sovjet-kosmonaut Yuri Gagarin als eerste mens een reis door de ruimte. Ken je deze tien verrassende feiten al over zijn ruimtevlucht?

Lees verder

Met deze 10 apps vlieg je zo door het heelal!

In tijden van massaal thuisblijven hebben wij de perfecte oplossing gevonden om toch even je woonkamer te ontvluchten. Met deze 10 apps reis je zo het zonnestelsel in.

Lees verder

Wie ruimt er de meer dan 8400 ton aan ruimtepuin op?

Er zwerft enorm veel puin in de ruimte. Wie gaat dit allemaal opruimen?

Lees verder

Nearly Miss Day: Ken jij deze 10 bekendste meteorietinslagen?

Weet je dat er dagelijks zo’n honderden meteoroïden in onze dampkring terecht komen? Sommige deeltjes zijn echter zo groot dat ze niet volledig opbranden. Zij komen dan neer op de aarde. De meeste meteorietinslagen zijn gelukkig niet catastrofaal. We sommen de 10 bekendste meteorietinslagen even voor je op!

Lees verder

Wat is er aan de hand met Betelgeuze? Het begin van het einde?

Betelgeuze staat de laatste tijd in het middelpunt van de belangstelling. De heldere ster in het sterrenbeeld Orion begon afgelopen herfst meer dan normaal te dimmen en werd hij alsmaar minder helder. Is dit een voorbode voor een naderend en explosief levenseinde van Betelgeuze?

Lees verder

Kom jij ook sterren spotten tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen?

De Nationale Sterrenkijkdagen zijn hét moment om kennis te maken met onze sterren, planeten en andere hemellichamen. De Cosmodrome opent op deze twee avonden haar deuren voor het grote publiek en staat klaar met tal van activiteiten.

Lees verder

Dit kan je in de Krokusvakantie in Kattevennen beleven!

De eerste vakantie van 2020 is in zicht. Tijd om even op adem te komen en tijd vrij te maken voor het gezin. Misschien plan je zelfs een uitstapje? Dan ben je bij Kattevennen aan het juiste adres want wij hebben een tof aanbod aan activiteiten voor jong én ouder.

Lees verder

Weet je deze feiten over dwergplaneet Pluto?

Op “Pluto Day” vieren we de ontdekking van Pluto. Ken jij deze feiten over Pluto al?

Lees verder

Kende jij ze al; de Hidden Figures van de ruimtevaart?

Op 11 februari is International day of Women and Girls in Science. Elk jaar zetten we een vrouw in de kijker die iets verwezenlijkt heeft in de wetenschap! Dit jaar gaat onze aandacht uit naar drie vrouwen; Katherine Johnson, Doroty Vaughan en Mary Jackson.

Lees verder

4 redenen waarom puzzelen weer hip is!

Het maken van een puzzel is niet alleen goed voor kinderen. Ook volwassenen hebber er baat bij. We geven je graag enkele redenen waarom puzzelen een zinvolle én leuke tijdsbesteding is! Check ook zeker ons puzzelaanbod!

Lees verder

2020: Hét knuffeljaar in de ruimte!

Het wordt dit jaar een warm jaar in de ruimte! We kunnen zelfs spreken van een heus knuffeljaar. In 2020 zijn er maar liefst acht samenstanden van planeten. Of zoals astronomen deze ontmoetingen zo mooi verwoorden ‘conjuncties’.

Lees verder

10 ruimtemissies om naar uit te kijken in 2020 – deel 2

De ruimtevaart gaat een spannend jaar tegemoet in 2020. Deze week brengen wij je deel 2; de missies naar de maan en de lancering van nieuwe raketten.

Lees verder

10 ruimtemissies om naar uit te kijken in 2020 – deel 1

De ruimtevaart gaat een spannend jaar tegemoet in 2020. Deze week brengen wij je deel 1; de missies naar Mars en de Zon.

Lees verder

Daarom moet je deze herfstvakantie in Kattevennen zijn!

De herfstvakantie staat voor de deur. We kunnen weer even tijd maken voor het gezin en leuke uitstapjes plannen. Naar Kattevennen bijvoorbeeld! Want in de herfstvakantie valt er weer heel wat te beleven!

Lees verder

10 redenen waarom bossen belangrijk zijn

Van 13 oktober tot en met 20 oktober is het de Week van het bos. Thema dit jaar is ‘Ravotten in het bos’. Maar door de huidige omstandigheden waarin het regenwoud in Brazilië te lijden heeft onder enorme bosbranden en de klimaatopwarming een veel besproken item is, leek het ons wel eens nuttig om te onderzoeken waarom bossen zo belangrijk zijn.

Lees verder

Waarom een Nacht van de Duisternis?

Vlaanderen is één van de meest verlichte regio’s in de wereld. Astronauten noemen ons landje daardoor ook wel eens ‘Bright Belgium’. Er wordt teveel en verkeerd verlicht. De Nacht van de Duisternis maakt ons bewust van de lichtvervuiling.

Lees verder

Waarom mislukken maanlandingen?

In april van dit jaar crashte de Israëlische maanlander Beresheet en begin september verloor de thuisbasis alle contact met Maanlander Vikram. Het zijn ogenschijnlijk vergelijkbare missies. Er zit 50 jaar tussen. Je zou toch denken dat de technologie vooruitgang heeft geboekt en toch mislukt het. Hoe komt dit?

Lees verder

Cosmodrome, een planetarium op kindermaat? Deze 4 mamablogsters deden de test!

Een bezoekje plannen aan de Cosmodrome? Dat deden deze mamablogsters. Hun verhalen kan je hier lezen.

Lees verder

En dat allemaal dankzij de Apollo-missies van NASA!

Ruimtevaart is minder ver weg dan je denkt. Toestellen die we bijna elke dag gebruiken, maken ons het leven een stuk makkelijker dankzij technologie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Lees verder

Theater onder de vallende sterren, dat zijn drie belevingen op één magische avond.

Op het hoogtepunt van de Perseïden kan je in Kattevennen een leuk gezinsavontuur beleven tijdens ‘Theater onder de vallende sterren’. Klaar voor 3 belevingen?

Lees verder

De 8 raarste dingen die we achter gelaten hebben op de maan

Er wordt geschat dat er ongeveer 180.000kg spul op de maan is achtergelaten in de loop van tientallen bemande en onbemande missies. De meeste objecten zijn eenvoudigweg verdwenen ruimtevaartuigen, sondes en raketten maar er zijn ook een handvol vreemde dingen op de maan.

Lees verder

Waar was jij tijdens de maanlanding - het verhaal van twee bekende Limburgers

Op 21 juli 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan. Een legendarische gebeurtenis. Wat kan jij je nog herinneren van dat moment? Het verhaal van twee bekende Limburgers.

Lees verder

Dit weekend vieren we 50 jaar maanlanding

In de Cosmodrome mogen we dit jaar wel een heel bijzondere gebeurtenis onder de aandacht brengen: Het is immers dit jaar 50 jaar geleden dat de eerste mens voet op de maan zette.

Lees verder

Gaaf: Kinderen baas op Destination Moon!

Een avond op kindermaat! Dat is 'Destination Moon'. We brengen je helemaal in de sfeer van 50 jaar maanlanding.

Lees verder

Hoe jij een effectieve zonnekenner wordt tijdens de Zonnekijkdag!

Zondag is het Zonnekijkdag! Dé dag om onze dichtstbijzijnde ster even in the picture te zetten.

Lees verder

10 redenen waarom je in de zomer een dagje Kattevennen moet plannen

Op 21 juli is het 50 jaar geleden dat de mens voor het eerst voet zette op de maan. Een spectaculaire gebeurtenis was dat in die tijd! En deze verjaardag vieren we dan ook graag in Kattevennen-Cosmodrome met leuke activiteiten voor jong én oud.

Lees verder

Ben jij ook zo’n zonliefhebber?

Naar aanleiding van de ‘Zonnekijkdag’ op zondag 7 juli willen we jullie deze leuke feitjes over zon nog even meegeven!

Lees verder

Reeks: 10 dingen die je nog niet wist over de maan

We kennen allemaal de maan. Toch zijn er nog een heleboel dingen aan de maan die niet bij iedereen bekend zijn. In deze reeks gaan we net die zaken eens helemaal uit de doeken doen! Deze week nummer 1.

Lees verder

Ken jij deze 5 leuke boeken over de maan?

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de eerste mens op de maan zetten we onze vijf leukste boeken over de maan in de kijker.

Lees verder

Nooit geweten dat er ook een wetgeving in de ruimte bestaat?

Met toekomstperspectieven zoals space-mining, ruimtetoerisme en ruimtekolonisatie is er noodzaak aan internationale afspraken en een wetgeving in de ruimte.

Lees verder

Hoe je met een verrekijker de landingsplaats van Apollo 11 op de maan kan vinden.

Kijken naar de maan hoeft geen dure hobby te zijn. Met een gewone verrekijker kan je al heel wat spectaculaire dingen aan de sterrenhemel zien!

Lees verder

Doe deze 5 dingen met je kinderen tijdens de paasvakantie in Kattevennen.

Eindelijk vakantie! Tijd om terug op adem te komen en de dagelijkse sleur even achter je te laten. Ben je nog op zoek naar een leuke activiteit? Noteer dan zeker een dagje Kattevennen in je agenda. Want deze 5 dingen zijn super leuk om hier met je kroost te doen!

Lees verder

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Op 21 juli 2019 is het 50 jaar geleden dat de mens voor het eerst voet zette op de maan. Door de moderne technologie van vandaag zullen we binnenkort getuige zijn van een héél andere Space Race dan 50 jaar geleden. Ben jij klaar voor die volgende stap?

Lees verder