19 augustus 2020

Asteroïde nadert onze aarde nagenoeg ongemerkt

asteroid-4376113.jpg

2020 QG

Afgelopen zondag scheerde een asteroïde, die 2020 QG, gedoopt werd, rakelings langs onze aarde. Rakelings betekent toch nog op zo'n 2.950 kilomer afstand. Maar in de ruimte is dit verwaarloosbaar!
De planetoïde had de afmeting van een auto. Paul Chodas, Directeur van NASA's Center for near Earth Object Studies liet weten dat NASA het object pas zes uur na zijn passage opmerkte omdat deze quasi onopgemerkt kon naderen vanuit de richting van de zon. NASA benadrukte wel dat zelfs al had deze asteroïde de aarde geraakt, hij volledig opgebrand zou zijn vooraleer hij het aardoppervlak kon raken.

Inslagkraters op Aarde

Een paar keer om de paar miljoen jaren raakt een planetoïde effectief onze planeet.
Inslagkraters op aarde, zijn daar het levende bewijs van.
De bekendste en meest indrukwekkende impactkrater op aarde is ongetwijfeld de Barringerkrater in de Amerikaanse staat Arizona. Maar je hebt ook nog het Nördlinger Ries (Zuid-Duitsland), de Vredefortkrater (Zuid-Afrika), de Manicouagankrater (Canada) en de Chicxulubkrater (Mexico).

Opmerkelijke meteorietenfilms

Dat dit fenomeen de mensheid bezig houdt blijkt duidelijk aan het aantal speelfilms en zelfs een serie die dit gegeven als thema hebben. De ene al wat geloofwaardiger dan de andere.

When Worlds Collide (1951)
The Blob (1958)
Meteor (1979)
Asteroid (1997)
Armageddon (1998)
Deep Impact (1998)
Melancholia (2011) maar hier betreft het eigenlijk een ongekende planeet.

Wat ons betreft is Armageddon, met Bruce Willis in de hoofdrol en filmmuziek van Aerosmith, alvast de meest realistische. Maar hou in je achterhoofd dat de film door critici met de grond werd gelijkgemaakt omdat het verhaal ongeloofwaardig was én omdat het een loopje nam met de natuurwetten. Maar Armageddon was een echte kaskraker.

De meest recente productie is de Netflixserie "Salvation", waarin een MIT-student en een miljardair samen werken in een wanhhopige poging om te voorkomen dat een asteroïde in botsing komt met de aarde. Hij werd in 2017 gereleased en werd in twee seizoenen vertoond van 12 juli 2017 tot  17 september 2018.
Voor zover we weten is dit de laatste in het rijtje, maar het zou ons niet verbazen dat er binnenkort een nieuwe aankomt. Want het thema blijft tot de verbeelding spreken.
Vind je dat gek???