Home / Blog / Ben jij ook zo’n zonliefhebber?
20 juni 2019

Ben jij ook zo’n zonliefhebber?

zonliefhebber.jpg

Ben jij ook zo’n zonliefhebber?

We kunnen aftellen naar de zomervakantie! Tijd om op reis te gaan of om leuke uitstappen te maken. En daarbij speelt de zon een belangrijke rol. Want wanneer de zon schijnt, spring je al sneller in dat openluchtzwembad of geniet je veel meer van die heerlijke cocktail op het terras.

Weet je dat het leven op aarde mogelijk is dankzij de warmte van en het licht van de zon? De zon voorziet ons van lucht om in te ademen. Want alleen met behulp van zonlicht kunnen planten zuurstof produceren die we nodig hebben om te ademen.  
Naar aanleiding van de ‘Zonnekijkdag’ op zondag 7 juli willen we jullie deze leuke feitjes over zon nog even meegeven!

Onze dichtstbijzijnde ster
Wanneer we spreken over sterren denken we vooral aan de sterrenhemel die we ’s nachts kunnen bewonderen. Toch kan je overdag ook ‘sterrenkijken’ want de zon is ook een ster. Het enige verschil ten opzichte van de sterren, die we ’s nachts kunnen zien, is dat onze zon vele malen dichter bij de aarde staat. De aarde bevindt zich ongeveer op 150.000.000km van de zon. Als je die afstand met de auto zou afleggen aan een snelheid van 100 km per uur, dan ben je 171 jaar onderweg. Toch is deze afstand in de ruimte heel klein. De eerstvolgende ster bijvoorbeeld, staat op een afstand van maar liefst 40.000.000.000.000km. Een enorm verschil dus!
Doordat de zon zo dichtbij staat, is het de enige ster waarop we vanop aarde details kunnen zien.

Warmer dan een oven
Onze zon is zoals zoveel andere sterren een heel warme, heldere en stralende gasbol. Ze bestaat voornamelijk uit een enorme hoeveelheid waterstof en helium. Het zonlicht dat wij ontvangen wordt door de buitenste dampkring van de zon, de fotosfeer, uitgestraald. Daar zijn temperaturen van rond de 5500°C mogelijk. Dat is bijna drie maal zo warm als in een hoogoven, waarin ijzer wordt gesmolten. Een pizza zou hier in minder dan een seconde gaar zijn.

Zonnevlekken
Op het zonoppervlak zijn er vaak zwarte vlekken te zien. Zonnevlekken noemen we dit. Dat zijn de ‘koude’ plaatsen op de zon. Dat ‘koude’ is echter maar hoe je het bekijkt. Een zonnevlek heeft toch nog altijd een temperatuur van zo’n 3000°C. Maar we zeggen ‘koud’ omdat de rest van het zonoppervlak vele malen warmer is, lees 5500°C. In de kern is het wel 15 miljoen °C.

Er zijn niet altijd evenveel zonnevlekken. De zon heeft een cyclus van ongeveer 11 jaar. Dit betekent dat er perioden zijn waarin er weinig of geen zonnevlekken zichtbaar zijn. Enkele jaren nadien kan het hele zonoppervlak bedekt zijn met vlekken. Dus zo zie je maar, elke dag ziet de zon er anders uit!

Safety first
Hoe meer zonnevlekken er zijn, hoe actiever onze zon is. En hoe meer kans op uitbarstingen. Deze uitbarstingen kunnen we probleemloos van op aarde zien. Al heb je daar wel een speciale telescoop voor nodig met ingebouwde filter.
Kijk dus nooit zonder bescherming naar de zon. Je ogen zullen onherstelbare schade oplopen. Kijken naar de zon doe je met een eclipsbril of met een zonnefilter. Of gebruik de tips die de  astrorangers van de Cosmodrome je geven op de Zonnekijkdag. Vanaf dan kan je onze zon altijd veilig waarnemen!

Afbeeldingen