23 september 2020

Bestaat er toch een negende planeet?

planeet-x.jpg

Pluto is al even planeet af en het heeft een hele tijd geduurd eer we daaraan gewend waren. Nu zouden er toch aanwijzingen zijn voor het bestaan van een negende planeet. Een aantal wetenschappers vinden, naar eigen zeggen, steeds meer bewijs dat hun theorie staaft.

De berekeningen zeggen iets over het gewicht en de mogelijke baan van deze planeet. Over de samenstelling is er nog geen duidelijkheid. Andere onderzoekers suggereren dat het hier ook over een zwart gat kan gaan.

Geavanceerde technieken worden ingezet
Ondertussen speuren een aantal teams met de meest nieuwe technieken naar Planeet Negen. Omdat het object niet veel licht afgeeft, is het moeilijk met telescopen waar te nemen. Door verdere interpretatie van de aanwezige data zou de exacte locatie berekent kunnen worden.

Hypothese
Op dit moment blijft het dus nog bij theorieën en hypotheses. Maar gezien het feit dat er de laatste tijd heel wat nieuwe objecten in ons zonnestelsel werden ontdekt zou daar wel eens snel verandering in kunnen komen. Maar dan moeten ze wel nog weten waar ze moeten zoeken. Voorlopig blijft het dus gissen naar de negende planeet die zich achter Neptunus zou bevinden.

Planeet X
Het is niet de eerste keer dat wetenschappers de aanwezigheid van een grote, verafgelegen planeet hebben geopperd. Dit soort voorspellingen wordt al ruim een eeuw gedaan en geen van de claims is ooit juist gebleken. Maar dat betekent zeker niet dat de wetenschappers het opgeven. Zo is de Subaru-telescoop op Hawaï geschikt voor deze taak en wordt hij al ingezet in de zoektocht langs de voorspelde omloopbaan van de planeet. We wachten met spanning af.

 

Bron: scientas.nl