Vanwege milieu en gezondheidsoverwegingen is vuurwerk niet meer toegestaan. Maar geen zorgen, je hebt de kans om een natuurlijk lichtspektakel aan de hemel te zien, je moet er wel de koude nachten voor trotseren. Tussen 7 en 16 december is de meteorenzwerm, de Geminiden te zien.
De naam, Geminiden komt van het sterrenbeeld, Gemini of Tweeling, omdat daar nabij de ster Castor, zich het vluchtpunt of de radiant bevindt. Vanuit deze positie lijken de meteoren vandaan te komen. De Geminiden zijn een van de meest opvallende meteorenzwermen omdat er veel heldere exemplaren tussen zitten. Naar schatting kunnen er, tijdens het maximum, gemiddeld 90 meteoren per uur te zien zijn.
De Geminiden zijn bijzonder omdat het moederobject geen komeet is, maar de planetoïde (en mogelijk een uitgedoofde komeet) Phaethon. Toen Phaethon nog komeeteigenschappen had, heeft ze in het zog van haar baan heel wat kruimelpuin achtergelaten. En als de banen van de aarde met die van de planetoïde mekaar kruisen, komt dit puin ook in onze atmosfeer terecht. Met hoge snelheden klieven ze doorheen onze atmosfeer en door de wrijving, ionisatie, verbranding en verdamping, verpulveren ze in een lichtflits. Deze lichtflitsen zien we als vallende sterren.
Een andere bijzonderheid is dat de Geminiden pas in 1862 voor het eerst werden opgemerkt en sindsdien in hevigheid zijn toegenomen. Vooruitberekeningen tonen aan dat het kruisingspunt van de baan van de aarde met deze van de planetoïde zich langzaam van de aardbaan verwijdert waardoor het aantal meteoren deze eeuw af zal gaan nemen, totdat het meteorenverschijnsel niet meer zichtbaar is. Dus, nu kijken voor we ze niet meer zien!
Het is één van de mooiste jaarlijkse terugkerende meteorenzwermen, die het zeker waard zijn om de koude nachten te trotseren. Dit jaar zullen de Geminiden op zijn best te zien zijn in de nacht van 13 op 14 december. De waarnemingsomstandigheden zijn dit jaar gunstig, aangezien het licht van de maan de waarneming niet zal bemoeilijken, want het is nieuwe maan. De lichtsporen van de Geminiden zijn gemiddeld snel en vaak helder, tevens gelig van kleur en hebben korte sporen. Vóór middernacht verschijnen ze vooral vanuit het oosten en rond 3h MET staat het sterrenbeeld Tweeling zowat in het zenit (punt recht boven je) en dan lijken ze van daaruit naar alle horizonrichtingen te spoeden.
Er is geen speciale apparatuur nodig om meteoren waar te kunnen nemen. Het blote oog, een heldere hemel, een ligstoel, warme kleren en wat geduld zijn de belangrijkste benodigdheden.
Bekijk hier hoe je het beste de sterrenhemel kan waarnemen.
Nieuwsgierig naar meer? Bekijk dan onze lezing over 'vallende sterren' (beschikbaar vanaf donderdag 10 december om 19u)
Bronnen: VVS Hemelkalender 2020, (tevens te koop in onze shop)
www.imo.net
https://blogs.nasa.gov/Watch_the_Skies/2015/12/07/five-fun-facts-for-the-2015-geminid-meteor-shower