Er worden deze zomer maar liefst drie missies naar Mars gelanceerd. En dat is geen toeval. Een reis naar Mars duurt 6 tot 8 maanden en aangezien Mars zich in oktober 2020 het dichtst bij de Aarde bevindt, is er in de periode die 3 maanden eerder ligt, een optimaal lanceervenster.
De gemiddelde korte onderlinge afstand tussen de Aarde en de Mars is in juli-augustus klein genoeg om met een minimum aan energie de “rode” planeet te bereiken.
En wie het nu niet doet, moet 26 maanden wachten tot de stand tussen beide planeten weer gunstig genoeg is.
In februari 2021 moeten de missies die nu vertrekken, aankomen op Mars.
De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) lanceren de Hope Mars Mission naar Mars.
Een primeur en een prestigeproject tegelijk! De Hope Mars Mission moet in februari 2021 aankomen op Mars, in het jaar dat de VAE hun vijftigste verjaardag vieren.
Het is de eerste keer in de geschiedenis van de ruimtevaart dat een Arabisch land een ruimtetuig naar Mars brengt.
Met Hope Mars Mission hoopt men dan ook om duizenden mensen uit de Arabische wereld te inspireren voor innovatie en jongeren te stimuleren om te kiezen voor een technische of wetenschappelijke richting op school.
Na een ruimtereis van zeven maanden zal het ruimtetuig minstens twee jaar in een baan rond Mars cirkelen.
Met deze missie wil men een compleet beeld krijgen over het klimaat en de atmosfeer van Mars. De data, afkomstig van deze Marsverkenner, zullen over de hele wereld verspreid worden onder 200 universiteiten en wetenschappelijke instituten, zodat deze wereldwijd geanalyseerd kunnen worden.
China hoopt voor het eerst Mars te bereiken. Negen jaar geleden deden ze al eens een poging met de kleine ruimtesonde Yinghou-1 maar deze is jammer genoeg niet uit de aardbaan geraakt.
Met behulp van een krachtige Long March 5 raket wilt China de Tianwen-1 Marssonde naar Mars sturen. De ruimtesonde bestaat uit een Orbiter en een Rover. Deze moeten de bodem van de rode planeet in kaart brengen; waar ligt er ijs, hoe zit het met de ionosfeer en zijn er tekenen van leven.
Als de missie lukt, zal China het derde land worden (na de Verenigde Staten en Rusland) dat niet alleen een orbiter in een baan rond Mars brengt, maar ook effectief voet (of wielen) op de bodem zet.
Een bijzondere missie is deze van de Verenigde Staten. De ‘Perseverance’-missie van NASA zit vol nieuwe spitstechnologie. Het karretje moet landen in een krater waar ooit een rivierdelta stroomde. Daar zal een robotarm stalen nemen van de bodem. Deze stalen worden in cilindrische blikjes bewaard totdat ze door een gecombineerde NASA-ESA missie binnen enkele jaren worden opgehaald. Deze grondmonsters worden dan op onze eigen planeet onderzocht.
Voor het eerst in de geschiedenis gaat er ook een helikopter mee op verkenning. Deze Mars Helicopter Ingenuity zal tijdens een testperiode van 30 dagen verschillende keren opstijgen van het Marsoppervlak en nieuwe technologieën demonstreren. De kleine drone kan maximaal 10 meter boven de bodem vliegen en kan een maximale afstand afleggen van 600 meter.
Bron: Nancy Vermeulen, Spacepage, NASA