4 augustus 2020

De tijd van de vallende sterren is weer daar! Heb jij je wens al klaarliggen?

night-photograph-23812291920.jpg

Elk jaar rond half augustus kunnen sterrenliefhebbers hun hart ophalen als de jaarlijkse Perseïden-meteorenzwerm zijn toppunt bereikt!
Als je nog nooit een meteoor hebt gezien, is dit je kans. De zichtbaarheid begint eind juli en duurt tot zowat 20 augustus, waarbij de meeste activiteit vooral te zien is tussen 11 en 13 augustus. Om ze goed te kunnen zien geven we graag volgende tips: blijf uit de buurt van felle verlichting en als je een lampje nodig hebt, gebruik géén wit licht want dat verblind je.  Zet er een roodgekleurde folie omheen - want dat zorgt ervoor dat je niet verblind wordt - en laat je ogen wennen aan het donker, installeer een ligzetel of luchtmatras en kijk omhoog.

Perseus
De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus. Het sterrenbeeld is voor middernacht te vinden aan de noordoostelijke sterrenhemel en staat in de vroege ochtenduren hoger boven de horizon.
De meteoren lijken vanuit Perseus vandaan te komen; maar er kunnen overal aan de hemel meteoren verschijnen. Je kan het beste kijken naar het punt waar de hemel het donkerste is, meestal recht omhoog. Je kunt de meteorenzwerm het beste vanaf 11 uur 's avonds of middernacht bekijken en als je de gehele hemel met vier, vijf personen bewaakt dan zie je soms wel 60 tot 100 meteoren per uur.

Komeet Swift-Tuttle
De Perseïden worden veroorzaakt door de stofdeeltjes die door de komeet Swift-Tuttle zijn achtergelaten. Om de 133 jaar passeert de komeet nabij de zon en komt zo ook relatief dicht bij de Aarde; bij elke passage verliest de komeet heel veel stofdeeltjes. De kleinste deeltjes zijn zo groot als een zandkorrel, de grootste zo groot als een doperwtje. In de loop der eeuwen zijn deze restantjes verspreid over die baan en vormen een stroom stofdeeltjes van honderden miljoenen kilometers lang.
Elke zomer, halverwege augustus, trekt de aarde in haar baan om de zon door het gruis van deze komeet. De deeltjes, of meteoroïden, reizen met een snelheid van 60 km per seconde ten opzichte van de aarde. Wanneer zo’n meteoroïde de dampkring binnendringt, ontstaat een witgloeiende streep van super hete lucht. Zo nu en dan kunnen de helderste meteoren een paar seconden zichtbaar blijven.


Interessant weetje
In het oude Europa werd deze meteorenregen ‘Tranen van Laurentius’ genoemd. De naamdag van de heilige martelaar Sint-Laurentius valt op 10 augustus, en in het jaar 258 zou hij op die dag op een gloeiend rooster doodgemarteld zijn.
Laurentius van Rome leefde in Rome tijdens de christenvervolgingen. Over zijn leven is niet veel bekend. Laurentius zorgde voor de armen. Volgens de legende vroeg de burgemeester van Rome hem de schatten van de kerk over te dragen. Laurentius verzamelde de blinden, de lammen, de wezen en de melaatsen en presenteerde die op het plein van de stad aan de burgemeester met de woorden: “Zij zijn de schatten van de kerk.”

Sint-Laurentius is patroon van Rotterdam en van bakkers. Veel kerken en scholen zijn naar hem vernoemd. Als diaken die belast was met de zorg voor de (heilige) boeken wordt Laurentius ook vereerd als patroon van de bibliothecarissen.
 

Zelf kijken
De “Perseïden” zijn het ideale moment om de nachtelijke hemel te bekijken. Jaarlijks laten we deze periode dan ook niet onopgemerkt voorbij gaan. Helaas door de huidige coronamaatregelen is het voor ons niet mogelijk om veilig waar te nemen door de telescoop.

Maar niet getreurd… we hebben een alternatief programma voor je:

In drie korte lezingen vertellen we je meer over de Perseïden maar ook over meteoren en kometen. Je kan je gratis plaatsje hier reserveren! Welkom op zaterdag 8 augustus!