17 september 2020

Dit ruimtevaartuig kan wel eens dé toekomst van de ruimtevaart zijn!

starship-mk1-day.jpg

Het Amerikaanse succesvolle ruimtevaartbedrijf SpaceX maakt zich momenteel klaar voor een belangrijke testvlucht die één van de volgende weken al zou kunnen plaatsvinden.
SpaceX gaat op zijn testsite in Texas een cruciale testvlucht uitvoeren waarbij het SN8 prototype tot op een hoogte van ongeveer 18 kilometer moet vliegen waarna deze autonoom moet terugkeren naar de aarde. Deze testvlucht kadert in de ontwikkeling van het reusachtige Starship ruimtevaartuig waarmee SpaceX naar de maan en de planeet Mars wil.


Ambitieus project!
Starship is vandaag de dag één van de meest ambitieuze projecten uit de bemande ruimtevaart. Dit nieuwe ruimtevaartuig is maar liefst 50 meter lang, heeft een diameter van ongeveer 9 meter en weegt zonder vracht of brandstof al 120 ton. Daarnaast wordt het ruimtevaartschip aangedreven door zes Raptor raketmotoren.

Het Starship ruimtevaartuig bestaat uit één onderdeel en wordt in de ruimte gebracht met behulp van een Super Heavy raket van SpaceX. Dit ontwerp wordt een 'single-stage solution' genoemd en biedt heel wat mogelijkheden.
Zo kan een Starship ruimtevaartuig naast ruimtevaarders ook vracht in de ruimte brengen en kan dit zelfs dienen om andere ruimtevaartuigen in de ruimte te voorzien van extra brandstof waardoor dit ontwerp zeer interessant is.
 

Missies naar de maan en Mars
Na de lancering kan Starship op eigen kracht naar de maan vliegen waar het in zijn geheel in verticale positie kan landen op het maanoppervlak. Na zijn missie op de maan moet het Starship ruimtevaartuig in zijn geheel terug opstijgen vanop het maanoppervlak waarna het ruimtevaartuig terugkeert naar de aarde.
SpaceX gelooft dat het Starship ruimtevaartuig de toekomst van de ruimtevaart is aangezien dit herbruikbaar is en ontwikkeld wordt om mensen zowel naar de maan alsook naar de planeet Mars te brengen. Om het indrukwekkende Starship te ontwikkelen en te kunnen lanceren, onderneemt SpaceX eerst een reeks van testvluchten met prototypes waarbij men steeds een stap verder gaat.

Testvluchten
De afgelopen weken maakten de SN5 en SN6 prototypes van het toekomstige Starship ruimtevaartuig succesvolle testvluchten waarbij ze een maximale hoogte bereikten van 150 meter. Nu wil SpaceX een stap verder gaan in zijn ontwikkeling van het Starship ruimtevaartuig en het SN8 prototype tot op een hoogte brengen van ongeveer 18 kilometer.

Tijdens deze cruciale testvlucht zal de SN8 wellicht uitgerust worden met drie Raptor raketmotoren. Dit zijn de nieuwste generatie raketmotoren die SpaceX zelf ontwikkelt. Deze moeten  in de toekomst het Starship ruimtevaartuig in de mogelijkheid stellen om de Maan en nog verdere afstanden te bereiken.

Tijdens deze nieuwe testvlucht zal het SN8 prototype ook voor het eerst worden uitgerust met een neuskegel en vleugels. Tijdens de vorige testvluchten vloog enkel het raketgedeelte van de raket zelf dat vaak vergeleken werd met een 'vliegende graansilo'. Alvorens de lancering van de onbemande SN8 zal plaatsvinden, zal SpaceX zoals steeds eerst één of twee 'static fires' uitvoeren waarbij de raketmotoren al een keer kortstondig tot ontbranding worden gebracht. Op deze manier kunnen ingenieurs de nieuwe raketmotoren uitvoerig testen en analyseren.

Filmpje van de test met de SN6: https://youtu.be/MdAKrzOLQTg

Bron: Spacepage
Image Credits: Darrell Etherington