16 juli 2019

Dit weekend vieren we 50 jaar maanlanding

footprint.jpg

Dit weekend vieren we 50 jaar maanlanding!

In de Cosmodrome mogen we dit jaar wel een heel bijzondere gebeurtenis onder de aandacht brengen: Het is immers dit jaar 50 jaar geleden dat de eerste mens voet op de maan zette.

Apollo 11
En dat brengt ons bij de roemrijke Apollo 11 missie. Tussen 1961 en 1972 werkte de Amerikaanse lucht- en ruimtevaartorganisatie NASA aan een programma om een mens op de maan te kunnen laten landen. Na een aantal geslaagde lanceringen, waarbij een bemande raket rond de maan en rond de aarde vloog, was het op 21 juli 1969 eindelijk zo ver:  Buzz Aldrin, Neil Armstrong en Michael Collins slaagden erin om op de maan te landen en Neil Armstrong  mocht als eerste mens ooit zijn voetstap  op de maan achterlaten.  Zijn historische woorden  “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.” zijn inmiddels legendarisch.

Space Race
De welbekende Space Race was een competitie tussen de Sovjet Unie en de Verenigde Staten van Amerika. Beide landen zette hun beste wetenschappers en een hoop kapitaal in om te zorgen dat ze deze race zouden winnen. Beiden deden daarvoor beroep op Duitse ingenieurs, die hun sporen verdiend hadden met de ontwikkeling van oorlogsraketten.

Verhalen
Vijftig jaar na de succesvolle maanlanding zijn alle verhalen nog steeds niet verteld.  Naast de drie bemanningsleden werkten er zo’n 400.000 mensen aan deze missie. Een aantal verhalen zijn in boeken en tijdschriften gepubliceerd, een aantal ervan kan je op diverse sites op internet bekijken. Een aantal verhalen komen dit jaar pas aan de oppervlakte in tal van documentaires, die zowel op TV als in de bioscopen worden vertoond.
Onze tip?
Chasing the Moon: een Amerikaanse documentairereeks (PBS, 2019) van Robert Stone die het verhaal vertelt van de 'Space Race', de wedloop tussen de VS en de Sovjet-Unie in de ruimte.
Maandagavond op Canvas

Films
Ook de filmindustrie laat zich niet onbetuigd.
Volgende maanfilms mag u absoluut niet missen:

October Sky:
Het waar gebeurde verhaal van Homer Hickam, zoon van een mijnwerker, die zo geïnspireerd was door de lancering van de Spoetnik, dat hij tegen de wil van zijn vader in, ruimte-ingenieur ging studeren.
Hoofdrollen : Jake Gyllenhaal, Chris Cooper en Laura Dern

First Man:
Neil Armstrong is de eerste man die een voet op de maan zet. Een van de meest gevaarlijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van de ruimtereizen. Hiertoe behoren offers die Neil voor zijn land moet brengen.
Hoofdrollen : Ryan Gosling, Claire Foy, Sason Clarke, Kyle Chandler

Apollo 11 (documentaire):
Een spectaculaire kijkervaring rond één van de meest monumentale historische gebeurtenissen van de vorige eeuw.  Nu 50 jaar na deze historische gebeurtenis komt regisseur Todd Douglas Miller (Dinosaur 13) met een documentaire waarbij hij gebruik maakte van recent ontdekt nog niet eerder vertoond 70 mm beeldmateriaal en meer dan 11.000 uur aan geluidsopnamen.
Hoofdrollen : Neil Armstrong, Buzz Aldrin,Michael Collins, Janet Armstrong, Joan Ann Archer,...
TIP: Nog een tweetal weken te zien in Imax Brussel.

NASA plant volgende maanreis voor 2024
Ruimtereizen naar de Maan blijven tot de verbeelding spreken. Niet alleen de NASA en ESA werken aan nieuwe maanmissies, zoals de Lunar Gateway en Moonvillage. Ook China heeft zijn zinnen op de Maan gezet met de recent gelanceerde Chang’e 4 missie naar de achterzijde van de Maan.  De NASA streeft ernaar om in 2024 opnieuw astronauten op de maan te laten landen.
En ook Virgin baas Richard Branson heeft al  concrete plannen voor ruimtehotels en toeristische ruimtereizen in een baan om de maan. Hij heeft daarvoor al investeerders en zelfs piloten aangetrokken. Volgens hem is het slechts een kwestie van tijd.

Eerste ruimtetoerist in een baan rond de maan gepland voor 2023
Inmiddels komt de datum voor een bemande maanreis steeds dichterbij.  Vorig jaar  kondigde Elon Musk van Space X aan dat de Japanse miljardair Yusaku Maezawa het  eerste ticket heeft gekocht voor een baan rond de maan. De prijs van het ticket is niet bekend, maar het zou om een ‘substantieel percentage’ gaan van de geschatte vijf miljard dollar, die nodig zijn om de raket te bouwen en te ontwikkelen. Maezawa is een muzikant, modeontwerper, ondernemer en kunstverzamelaar die gelooft dat kunst de kracht heeft om wereldvrede te brengen. Daarom zal hij niet alleen gaan maar zich laten vergezellen van een aantal kunstenaars op deze reis van een week.  
Voorziene afreis 2023.