4 april 2019

Doe deze 5 dingen met je kinderen tijdens de paasvakantie in Kattevennen.

cosmodrome-gezin-2.jpg
Doe deze 5 dingen met je kinderen tijdens de paasvakantie in Kattevennen.

Eindelijk vakantie. Tijd om terug op adem te komen en de dagelijkse sleur even achter je te laten. Twee weken quality time met je kinderen, maar dat betekent ook twee weken je kinderen bezig houden.
Ben je daarom nog op zoek naar een leuke activiteit om de tijd op te vullen?
Noteer dan zeker een dagje Kattevennen in je agenda. Want deze 5 dingen zijn super leuk om hier met je kroost te doen:

1. 50 jaar maanlanding
Geef toe, iedereen is gefascineerd door onze maan. Is er ergens een maansverduistering, een bloedmaan of zelfs een blauwe maan, dan staan alle social media kanalen vol met foto’s en videos hierover. Janneke maan heeft iets magisch.

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de mens voor het eerst voet op de maan zette. Een ongelooflijke gebeurtenis als je weet dat de computers die NASA destijds gebruikte helemaal niet zo krachtig waren als onze smartphones van nu.
50 jaar maanlanding is daarom ook het ideale jaarthema voor Kattevennen-Cosmodrome . Expo ‘De Oerknal’ wordt aangevuld met een maan-expositie waarin je de ruimtetijden van toen kan herbeleven. En er wordt ook naar de toekomst gekeken. Want waar brengt de moderne technologie ons anno 2050?

Dé belevenis maak je natuurlijk mee in de full dome zaal van de Cosmodrome. Met fascinerende 360° shows zoals ‘To Worlds Beyond’, ‘Dawn of the Space Age’, en ‘Astronaut’ wordt je volledig ondergedompeld in spacy sferen. De Astroranger vertelt je in een speciaal Maan-live meer over de maanlandingen en de Apollo-missies. En als dat nog niet genoeg is, kan je door een drie meter lange telescoop de zon waarnemen.
 

2. Kinderen baas
Zijn de weergoden je goed gezind, dan is er ook héél wat buiten te beleven in Kattevennen. Vorig jaar kreeg speeltuin ‘De Speelplaneet’ een ware metamorfose en is nu een plek geworden waar kinderen kunnen zweven van plezier. Talrijke leuke speeltuigen staan in een grote cirkel. Als ouder kan je genieten van een hapje of drankje op het terras van De Krater terwijl de kids ravotten in de zandbak, schommelen of klauteren in de touwen.

Liever wat sportiever? Sla dan een balletje op de blauwe banen van de minigolf want zeg nu zelf, hoeveel kinderen genieten er nu niet van zo’n partijtje?

De bossen van Kattevennen zijn ook perfect voor een aardige wandeling. Er zijn tal van  uitgestippelde routes die je naar mooie genietplekjes brengen. En ja, niet elk kind wandelt even graag maar ook daar zijn alternatieven voor! De Beestige Boel-wandeling is een kleine wandeling van ongeveer 1 km waarbij je kids onderweg leuke opdrachten moeten uitvoeren. Zijn ze geslaagd in hun taak, dan wacht er een mooi diploma op hun.
Wil je toch wat kennis opdoen tijdens het wandelen? Kies dan voor het Planetenpad, een 1,4 km lange wandeling die je van de Zon zo langs al de planeten naar dwergplaneet Pluto brengt.

 
3. Astronaut worden op Yuri’s Night
We weten natuurlijk niet wat jouw kinderen later willen worden, maar in de Cosmodrome krijgen we vaak kinderen over de vloer die ervan dromen om astronaut te worden. En voor deze kinderen organiseert de Cosmodrome op vrijdagavond 12 april een plezante lezing op kindermaat.

Angelique Van Ombergen, momenteel werkzaam voor de ESA (Europeese Ruimtevaartorganisatie) en U-Antwerpen, heeft al heel wat ruimte-watertjes doorzwommen.Naast haar kinderboeken ‘In mijn hoofd’ en ‘Reis naar de sterren’ was ze in 2018 bevelhebber (Commander) van een 15-daagse Mars simulatiemissie in de Lunares habitat in Polen, waarbij vooral de psychologische effecten van ruimtevaart onderzocht werden.

Zij is dus de geknipte persoon om jouw kinderen mee te nemen naar de leefwereld van een astronaut. Ze vertelt over wat je in je mars moet hebben om astronaut te kunnen worden. Hoe worden ze getraind, wat zijn de dagdagelijkse bezigheden aan boord van een ruimteschip en is ruimtereizen eigenlijk gevaarlijk?

Is er een open hemel die vrijdagavond, dan sluit je Yuri’s Night af met sterren kijken in de sterrenwacht.

4. Raketten lanceren op woensdag 10 april
Dé hit onder de verjaardagsfeestjes en workshops van de Cosmodrome  is toch wel ‘Rocket Science’. Want welk kind wilt er niet eens een raket lanceren?

Eerste opdracht: de raket bouwen. Zorgvuldig wordt stap voor stap het bouwproces uitgelegd.  Het leuke van dit alles is dat er enkel gebruik wordt gemaakt van wegwerpmaterialen.
Eenmaal de waterraket gereed is, gaan de kinderen richting het lanceerplatform. Daar wordt de raket klaar gemaakt voor lancering.

10, 9, 8, 7,…3, 2, 1… lift off!! Met een druk op de hendel, schiet de raket de hoogte in! Een ware sensatie! En elk kind krijgt zijn/haar raket mee naar huis!

5. Volle maanwandeling op zondag 21 april
Toegegeven, wandelen doe je meestal overdag. Maar een wandeling in het duister heeft toch net dat tikkeltje meer!
Een ranger van het Nationaal Park Hoge Kempen neemt je graag mee door de duisternis. Hij vertelt verhalen van hoe mensen vroeger de nachten beleefden en laat je ook kennis maken met de vreemde geluiden die je ’s nachts kan horen.  
Een onvergetelijke ervaring waarbij de volle maan je vergezelt op je tocht doorheen een uniek stukje Kattevennen.
 

Afbeeldingen