31 mei 2021

Eclips jij mee??

eclips-1-1.jpg

10 juni 2021 - gedeeltelijke zonsverduistering

Een zonsverduistering of zoneclips vindt plaats wanneer de schaduwkegel van de maan de aarde raakt op een welbepaalde plaats. Je kan dan stellen dat zon, maan en aarde op 1 lijn staan. De maan die 400x kleiner is, maar wel 400x dichter staat dan de zon en dus even groot lijkt aan de hemel, kan de zon dan tijdelijk bedekken.

 

 

 

 


Het gebied waar de kernschaduwkegel de aarde raakt, is een paar honderd kilometer in doormeter. Hier kan men de zonsverduistering als totaal zien.
Naast de kernschaduw bevindt een veel groter gebied van de aarde zich in de bijschaduwkegel. Hier ziet men de zonsverduistering slechts gedeeltelijk. Hoe dichter je waarneemt bij de kernschaduwkegel, hoe 'groter' de verduistering.

Eclips 2021 vanuit België te zien

In België zal de eclips van 2021 slechts gedeeltelijk zichtbaar zijn. Om 11u17 onze tijd zien we het eerste contact tussen de maan en de zon. De zon staat dan op een hoogte van 50° in het oost-zuidoosten. Naarmate de zon hoger aan de hemel komt te staan in een meer zuidoostelijke richting, neemt ook de bedekkingsgraad stilaan toe.

Om 12u19 zien we dan uiteindelijk de maximale verduistering waarbij vanuit Brussel gezien, zo'n 26% van de zonnediameter bedekt zal zijn. Op dat moment staat de zon al op een hoogte van 58°. Vervolgens verdwijnt de maan geleidelijk van voor de zon tot het laatste moment van contact omstreeks 13u25.

Uiteraard zal de invloed op de omgeving niet zo sterk zijn als bij een totale zonsverduistering. Bij deze bedekking zal het niet schemerdonker worden omdat de bedekking te klein is.

 

 

 

 

 

Veilig waarnemen

Het zonlicht is zo fel dat het een natuurlijke reflex is om niet recht in de zon te kijken. Maar goed ook, want wie op een onveilige manier naar de zon kijkt, riskeert zijn of haar ogen onherroepelijk te beschadigen.

Gebruik daarom een eclipsbril om op een veilige manier de eclips van 2021 waar te nemen. In het bezoekersonthaal van Kattevennen verkopen we eclipsbrillen aan €2/stuk.

Let wel even op de volgende gebruikstips:

  • gebruik geen beschadigde of verwaarloosde eclipsbrillen
  • blijkt de filter tijdens het waarnemen niet sterk genoeg, blijf dan niet kijken
  • probeer het brilletje vooraf uit en wacht niet tot op de dag van de eclips zelf
  • draag je een gewone bril, dan moet de eclipsbril er zonder moeite overheen gaan.
  • gebruik in geen geval je eclipsbril in combinatie met een telescoop of verrekijker. Je loopt hiermee het risico dat je de lenzen er niet helemaal mee afdekt, met alle gevaren van dien!