10 augustus 2019

En dat allemaal dankzij de Apollo-missies van NASA!

dankzij-nasa.jpg

En dat allemaal dankzij de Apollo-missies van NASA!

Ruimtevaart is minder ver weg dan je denkt.
Om een man op de maan te zetten, moesten er enorm veel nieuwe technieken uitgevonden worden.
Dankzij de technologie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA profiteren we nu van een heel aantal items/toestellen die het leven voor ons makkelijker maken.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe NASA het leven op aarde heeft verbeterd.

De computermuis
De muis werd al begin jaren zestig uitgevonden, specifiek om de computers voor het Apolloprogramma beter te kunnen bedienen. Bob Taylor, één van de twee mannen die dat apparaat ontworpen had, ging in 1970 voor de firma Xerox werken. Hij maakte daar van de muis een nieuw ontwerp. Dat werd uiteindelijk de muis die we nu allemaal – bijna dagelijks - gebruiken om computers mee te besturen.

Sneakers
Voor de maanlanding ontwikkelde NASA verende moonboots voor Neil Armstrong en Buzz Aldrin. De techniek hiervoor werd gebruikt door diverse fabrikanten om sportschoenen te ontwerpen die de impact op voeten en benen vermindert door veerkracht en ventilatie toe te voegen. Het zet de uitspraak van Neil Armstrong meteen nog wat kracht bij: “That’s one small step for man, one giant leap for mankind’.
Recent is er nog een Nike schoen geveild, de Nike 'moon shoe' als duurste sportschoen ter wereld in een veiling.
Er bestaat ook een special  Nike Air max 90 lunar SP schoen, die speciaal ontwikkeld werd naar aanleiding van de maanlanding.
Hier vind je een overzicht van enkele speciale schoenen die ontwikkeld of geïnspireerd zijn op basis van de maanlandingen- of missies.

Satellietnavigatie
Voordat de mens naar de ruimte reisde, bouwde NASA al satellieten die konden communiceren met de aarde. Geavanceerde versies zorgen er vandaag de dag voor dat we in staat zijn om internationaal te telefoneren en onze auto’s naar bestemmingen te rijden zonder gebruik te maken van de ouderwetse kaart.

Krasbestendige brillenglazen
NASA had een speciale coating nodig om de helmvizieren van astronauten te beschermen tegen onder meer het superscherpe maanstof.  De optische industrie heeft hier snel op ingespeeld en produceert nu brillenglazen die tien keer krasbestendiger zijn dan voorheen.

Oorthermometers
Een oorthermometer meet de infrarode warmtestraling van het trommelvlies. Die ligt diep in het lichaam, zodat zo’n meting de centrale lichaamstemperatuur heel dicht benadert. NASA heeft de technologie ervan ontworpen om warmtestraling in het heelal op te meten. De temperatuur van sterren kan je immers niet meten met een normale thermometer.

Draadloze apparatuur
Stel je eens voor dat je naar de maan moet gaat om monsters van stenen te verzamelen. Je haalt je boormachine uit maar dan ineens merk je dat er geen stopcontact voorhanden is… Om zo’n situatie te voorkomen, heeft NASA zich ingezet voor de ontwikkeling van een boormachine met een krachtige magneetmotor en met maximale batterijduur. Klussers over de hele wereld bevinden zich sindsdien in de zevende hemel.

Waterfiltering
De techniek die gebruikt wordt om water te zuiveren van schadelijke bacteriën hebben we ook te danken aan het ruimtevaartprogramma. Er is immers geen overvloed aan water tijdens lange ruimtevluchten en daarom was het nodig om het gebruikte water en zelfs urine te zuiveren.

De joystick
Wat zou de videogame-industrie voorstellen zonder joysticks? De joystick werd uitgevonden voor de Apollo Lunar Rover. Hij werd daarna ook gebruikt om de rover te besturen op het maanoppervlak.

Rookdetectoren
Als er in je ruimteschip brand uitbreekt, wil je dit liefst zo snel mogelijk weten. Om deze reden heeft NASA bijgedragen aan de ontwikkeling van rookmelders. De eerste versie waren detectoren met gevoeligheidsniveaus om vals alarm te voorkomen.  De huidige rookmelders zijn gebaseerd op de versie die gebruikt wordt in Skylab, het eerste Amerikaanse ruimtestation.

Diepvrieseten
De frigo van je ruimteschip volsteken met verse producten is geen optie. Voor lange ruimtereizen heb je een ander alternatief nodig. Daarom ontwikkelde NASA gevriesdroogde maaltijden. Deze zijn erg lang houdbaar, behouden hun smaak en voedingstoffen en zijn ook zeer makkelijk te bereiden.