11 juni 2020

Fietsroute-app gebruikt de ruimte

beeline-navigation-e2pybznsqv4-unsplash.jpg

Fietsroute-app gebruikt de ruimte

Als gevolg van de Coronapandemie worden mensen aangemoedigd om te fietsen in plaats van het openbaar vervoer te gebruiken. Dit betekent een grote toename van nieuwe en ook onervaren fietsers op de weg, vooral in de steden.
Met een nieuwe navigatie-app willen enthousiaste fietsers Tom Putnam en Mark Jenner van Beeline een alternatieve routedienst ontwikkelen om mensen een betere fietservaring te bieden. Ze krijgen hierbij de steun van ESA,  de Europese ruimtevaartorganisatie.


Navigatiesysteem
In 2015 richtten Tom Putnam en Mark Jenner, twee enthousiaste fietsers Beeline op met als doel een alternatieve routedienst te ontwikkelen voor Google Maps, een app die in eerste instantie ontworpen is voor autonavigatie.
Beeline bracht al twee navigatiesystemen op de markt, Velo en Moto. Met de steun van ESA Business Applications onder het overkoepelende ESA Space Solutions, werkt het nu aan een verbeterd routesysteem om mensen een aangenamere fietservaring te bieden, een toepassing die zich vooral op gebruik in de steden richt.
 

Betere fietservaring
De nieuwe app gebruikt GPS om de locatie van de smartphone bij te houden. Daarnaast houdt het ook rekening met hulpbronnen zoals wegenkaarten die afgeleid zijn van aardobservatiesatellieten, data over fietsstructuur, ongevallen en nog veel meer.
Het combineert dit met crowdsourced informatie die door middel van in-ride feedback van fietsers wordt gegenereerd en gebruikt vervolgens een algoritme. Zo kan je de prettigste weg van A naar B bepalen.

Met ander woorden: het systeem leert de voorkeuren van elke individuele fietser kennen zodat routesuggesties kunnen worden afgestemd op hun vaardigheids- en ervaringsniveau.
Door gebruik te maken van crowdsourced informatie kan de geschiktheid van routes ook voortdurend bijgewerkt worden als er veranderingen optreden. Denk dan bijvoorbeeld aan een nieuwe fietsinfrastructuur die in de stad wordt aangelegd.

Het Bluetooth-verbonden apparaat toont vervolgens de informatie, waaronder reisvoortgang, richtingsaanwijzingen en snelheid waardoor de fietser zich kan concentreren op de weg en tegelijk kan navigeren.

Naast de individuele fietser zal de app ook gebruikt kunnen worden door leveringsbedrijven om te zoeken naar snellere en veiligere routes en bike share bedrijven om aangename routes voor te stellen aan hun klanten.


Ondersteuning van ESA
Tom Putnam stelt het als volgt: “Door de coronapandemie zijn veel meer mensen beginnen te fietsen. Ook de onervaren beginnelingen. Hoewel de app gericht is op alle ervaringsniveaus, werken we er hard aan om ervoor te zorgen dat er veiligere en aangenamere routes worden voorgesteld aan nieuwe fietsers, waardoor ze vertrouwd raken met hun nieuwe vervoersmiddel.”

Fausto Vieira, ESA Space Applications ingenieur en technisch medewerker van het Beeline project vult aan: “Fietsen heeft veel voordelen voor de maatschappij en onze gezondheid. En gezien de huidige richtlijnen om de verspreiding van het virus te verminderen, zijn deze nu nog belangrijker. ESA is verheugd om de ontwikkeling van deze Beeline technologie te ondersteunen, waarvan is aangetoond dat het mensen een aanzienlijk betere fietservaring biedt in vergelijking met de huidige navigatiesystemen.”

De app wordt deze zomer gelanceerd. Nieuwsgierig afwachten dus….

 

Bron: ESA
Foto: Beeline