4 juli 2019

Gaaf: Kinderen baas op Destination Moon!

destination-moon-website-4.jpg

Gaaf: Kinderen baas op ‘Destination Moon’!

Kinderen zijn van jongs af aan al gefascineerd door de maan. Zou je niet?
Zo’n heldere witte bol aan de nachtelijke hemel die iets magisch uitstraalt.
Op 21 juli van dit jaar is het 50 jaar geleden dat de mens voor het eerst voet zette op de maan. Een spectaculaire gebeurtenis die wij van de Cosmodrome niet onopgemerkt voorbij willen laten gaan. En omdat onze kinderen de ruimtevaarders van de toekomst zijn willen we hen op deze speciale avond inspireren en onderdompelen in de verhalen van toen.

Apollo 11, de missie die de eerste man op de maan zette
De Apollo-missies zijn voor ons en onze kinderen een ver verleden, maar voor de geschiedenis zijn ze van onschatbare waarde geweest! Wij kunnen ons moeilijk inbeelden wat voor een impact die eerste stap op de maan heeft gehad. Het moet voor veel mensen iets onwerkelijk geweest zijn.
Seppe, educatief medewerker van de Cosmodrome en 12 jaar op het moment van de maanlanding, zat op dat bewuste tijdstip op het puntje van zijn stoel. “Ik wist niet waar ik mij aan moest verwachten. Er was toen nog geen internet dus ik kon mij niet op voorhand informeren.” vertelt hij. “Toen Neil Armstrong het laddertje afdaalde, zat ik met open mond naar het scherm te staren.” “Plots liep er iemand rond op de maan daarboven! Op de maan! Waar ik als jonge gast uren naar had liggen staren… dat vergeet ik nooit meer!”
Destination Moon’ start dan ook met een leuke vertelling van Seppe over Apollo 11. Met allerlei anekdotes brengt hij de kinderen in de sfeer van 1969. Klaar voor wat nostalgie?

Maantekenen – Kunstenares Alice Van Dael geeft tips!
Hoe teken je de maan? Is dat een gele sikkel of een witte bol met een gezicht erop? En de kraters.. hoe zet je dat op papier?
In de workshop ‘Maantekenen’ geeft kunstenares Alice Van Dael  je handige tips zodat je je eigen kunstwerk kan maken . Je leert de maan ook op andere manier bekijken, wat verrassende effecten geeft. Benieuwd naar het resultaat? Wij ook!

Ruimtevaart ten top!
Klaar voor een ruimtereis? Dan zit je goed in de 360° filmzaal van de Cosmodrome.
In de show ‘Dawn of the Space Age’ herbeleef je de ruimte-exploratie; van de lancering van de eerste satelliet, de Spoetnik, over de legendarische landingen op de maan, tot het permanente verblijf in de ruimte. Maar dat is niet alles!
Weet jij welke sterrenbeelden nu zichtbaar zijn aan de hemel? En welke planeten? De astroranger van de Cosmodrome vertelt het je graag na de show. Je komt er ook meer te weten over de Apollo-missies en de landingen op de maan.

Kraters spotten door de telescoop
Zijn we gezegend met helder weer, dan sluiten we ‘Destination Moon’ af met waarnemingen van de maan in de sterrenwacht.
Nog nooit de maan door een telescoop gezien? Dan mis je wat want door de lens van een telescoop ziet  de maan er heel spectaculair uit! Zeker door een telescoop van drie meter lang!
De kraters zijn heel goed zichtbaar en ook het ruwe oppervlak van de maan is goed te bekijken.

Even ter zijde, maar weet dat je bij ons ook een telescoop kan huren om thuis waar te nemen.  Je betaalt de huurprijs en een waarborg en dan mag je hem een maand mee naar huis nemen. Zeker nu in tijden van een gedeeltelijke maansverduistering en vallende sterren is het de moeite om af en toe wat meer naar boven te kijken.

Dus kort samengevat; met ‘Destination Moon’ nemen we je graag mee naar de tijd van Apollo 11, maar kijken we ook samen naar de toekomst. Want we staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin ruimtereizen heel normaal zal zijn. Maar hierover later meer!