3 juli 2019

Hoe jij een effectieve zonnekenner wordt tijdens de Zonnekijkdag!

2013.118609-1.jpg

Hoe jij een effectieve zonnekenner wordt tijdens de Zonnekijkdag!

Zondag is het Zonnekijkdag! Dé dag om onze dichtstbijzijnde ster even in the picture te zetten.
Dat de zon licht en warmte brengt, dat weten we allemaal. En ook dat we dankzij haar kunnen leven op onze planeet.
Ons zonnetje is een bron van energie waarvan we nog veel kunnen leren. Wat allemaal?
Dat kom je tijdens de Zonnekijkdag te weten.

Zo neem je de zon waar
Als je naar de zon wil kijken, doe dit dan altijd op een veilige manier. Kijk nooit zomaar naar de zon, zelfs niet met een zonnebril. Probeer ook zeker nooit met een verrekijker of een telescoop rechtstreeks naar de zon te kijken zonder de juiste zonnefilter. Je kan je ogen beschadigen. En dat willen we niet!
Op het waarnemingsplatform en in de sterrenwacht van de Cosmodrome geven onze astrorangers tips over hoe je op een correcte manier de zon waarneemt. Ze hebben ook verschillende filters waarmee je zonder gevaar naar de zon kan kijken.
Of observeer de zon door een eclipsbril. Deze zijn verkrijgbaar in het bezoekersonthaal van Kattevennen.

Zo ontdek je de geheimen van de zon
Reeds 4,5 miljard jaar schijnt de zon op onze aarde.  Dat is al een héle tijd! Onze dichtstbijzijnde ster levert energie aan de aarde sinds haar ontstaan. Ze bepaalt zo de activiteit in de atmosfeer en is van groot belang voor al het leven op aarde.
De zon en haar passage aan de hemel was een manier om de tijd bij te houden voor talloze beschavingen in het verleden.
In de 360°show ‘The Sun, Our Living Star’ ervaar je unieke beelden van het heftige zonsoppervlak en ontdek je de geheimen van de belangrijkste ster in ons leven.

Deze documentaire is enkel op de Zonnekijkdag te zien in de 360° filmzaal van de Cosmodrome. Een unieke kans dus!
Weke invloed de zon heeft op de andere planeten van ons zonnestelsel, dat beleef je in de 360° show ‘To Worlds Beyond’.

Zo kom je meer te weten over zonne-energie
Hernieuwbare energie is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Als we een succesvolle overgang willen maken naar een wereld met een lage koolstofuitstoot dan moeten we andere energiebronnen aanspreken.
De zon is de batterij van onze planeet, maar kan ze ook onze hoofdbron van energie worden?
Prof. Dr. Bart Vermang geeft je in de lezing ‘Heeft zonne-energie een toekomst?’ een unieke inkijk in de volgende generaties van zonnepanelen die mogelijk zullen zorgen voor energie in je huis, auto, fiets en misschien zelfs in de smartphones van de toekomst.

Zo experimenteer je met energie
Creatieve vingers? Dan kan je in een Minecraft omgeving experimenteren met energie. Je ontdekt hoe elektriciteit werkt of je kan grote energie-verbruikende constructies bouwen. Een spel voor echte kunstenaars!

Zo word je een echte zonneliefhebber
De Zonnekijkdag is een initiatief van de Limburgse Zon Waarnemers (LZW). Een bende amateur-astronomen die zowel in de Genkse sterrenwacht als bij hun thuis de zon op regelmatige basis waarnemen. Deze waarnemingen worden doorgegeven aan internationale wetenschappelijke verenigingen die deze gebruiken voor het ruimteweer.
Ben jij dus een echte bewonderaar van de zon en heb je goesting om jouw steentje bij te dragen? Dan kunnen zij jouw hulp zeker gebruiken!

Op zondag 7 juli is het Zonnekijkdag. Je bent welkom vanaf 13u . Alle activiteiten zijn gratis uitgezonderd de 360° shows. Deze zijn betalend.

Meer info hier.