26 februari 2020

Kom jij ook sterren spotten tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen?

mrtn1672.jpg

Kom jij ook sterren spotten tijdens de Nationale Sterrenkijkdagen?

Voordat de lente in het land is en de dagen gaan lengen, hebben we eerst nog een grote afspraak met de nachtelijke sterrenhemel; de Nationale Sterrenkijkdagen.
Deze dagen zijn hét moment om kennis te maken met onze sterren, planeten en andere hemellichamen.
De Cosmodrome opent op deze twee avonden haar deuren voor het grote publiek en staat klaar met tal van activiteiten. Een overzicht:

1. Planeet Venus schittert aan de hemel.
Misschien heb je het al gezien en anders moet je zeker eens opletten. Na zonsopgang en vóór zonsondergang kan je een helder lichtpuntje spotten aan de hemel. Dat is geen ster maar wel planeet Venus.
Venus is de tweede planeet vanaf de zon. Ze staat aan de hemel altijd dicht in de buurt van de zon. Ze is na de maan het helderste hemellichaam.
Bij helder weer op de Nationale Sterrenkijkdagen staat de grote telescoop van onze sterrenwacht gericht op de planeet Venus.
Enkel bij helder weer, bezoeken zijn om het half uur, van 19 tot 23u.

2. Leer je oriënteren op de sterrenhemel.
Stel je voor: je wandelt door het bos op weg naar je kampplaats en de zon gaat onder. Je zaklamp ben je vergeten en de batterij van je smartphone is juist plat. Wat nu?
Wel, dan kijk je naar de sterren, want zij wijzen je de weg!
In onze 360° filmzaal ontdek je hoe je je kan oriënteren op de sterrenhemel en welke verhalen er in de sterren geschreven staan. Na deze workshop raak je het noorden nooit meer kwijt!
Bezoeken om het uur, vanaf 19u30.

3. Stargazing op het waarnemingsplatform
Op dagen zoals de Nationale Sterrenkijkdagen hopen we natuurlijk op helder weer. Want dan kunnen we volop de sterrenhemel waarnemen. Op het waarnemingsplatform stellen onze Astrorangers hun beste telescopen op. Je kan verschillende sterrenbeelden spotten en wie weet ook het ISS!
Enkel bij helder weer, doorlopend van 19u tot 23u.

4. Binnenkort een supernova aan de hemel?
Wie regelmatig naar de nachtelijke hemel kijkt, is het al opgevallen. De oranjerode ster Betelgeuze (in het sterrenbeeld Orion) schijnt minder fel dan voorheen. Is deze verandering een voorbode voor een explosief levenseinde van Betelgeuze?
Tycho, een werkgroep van de Cosmodrome, geeft in een korte lezing graag meer duiding over dit fenomeen.
Bezoeken om het uur, van 19u tot 23u

5. De telescoopdokter is van wacht
Sinds begin van dit jaar heeft Hugo Ruland van ‘Lichtenknecker Optics’ zijn intrek genomen in de winkel van het Bezoekersonthaal van Kattevennen. Hugo is o.m. gespecialiseerd in verrekijkers en sterrenkijkers. Je kan hem er elke dinsdag, vrijdag en zaterdag treffen.
Op de Nationale Sterrenkijkdagen staat hij als Telescoopdokter paraat om je de nodige info rond telescopen te verschaffen.
Spreekuur in het Bezoekersonthaal, van 19u tot 23u.

6. Meteoren spotten
Na het ontstaan van de planeten zijn er vele kleine orgaische objecten overgebleven in het zonnestelsel. Deze korreltjes stof en klompen steen die door de ruimte vliegen noemen we meteorieten. Als ze de atmosfeer van een planeet binnendringen en verbranden, noemen we ze meteoren.
Meteoren komen veel voor. Benieuwd hoeveel er in onze buurt zijn?
Met het meetstation BRAMS speuren we ze op via radiogolven op een hoogte van 80 tot 100km.
Doorlopend van 19u tot 23u.

Afsluitend geven we je graag nog wat praktische info mee.
De Nationale Sterrenkijkdagen zijn op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari van 19u tot 23u.
De toegang is gratis. Kom warm gekleed want de waarnemingen gaan buiten door.
Ook bij bewolkt weer gaan de activiteiten door. Enkel de waarnemingen in de sterrenwacht en op het waarnemingsplatform zullen dan geannuleerd worden.
Deel zeker je Nationale Sterrenkijkdagen -momenten met ons door ons te taggen! @kattevennencosmodrome - #cosmodromegenk  -  #kattevennen