29 juli 2020

NASA onthult filmplannen aan boord van het ISS, mét Tom Cruise

iss-tom-cruise.jpg

NASA’s hoofd Jim Bridenstine heeft op 5 mei jl. bekend gemaakt dat er voor de allereerste keer een ruimtefilm zal komen die ook echt opgenomen zal worden in de ruimte.
“We hebben populaire media nodig om een nieuwe generatie ingenieurs en wetenschappers te inspireren om NASA’s ambitieuze plannen tot realiteit te maken”, vertelt hij. Voor de film heeft hij topacteur Tom Cruise kunnen strikken.

Veel details zijn er nog niet bekend over het project. De eerste aankondiging was op de Deadline website waarbij gesuggereerd werd dat Cruise hiervoor zou samenwerken met SpaceX. Noch SpaceX noch NASA hebben dit alsnog bevestigd.
SpaceX is wel van plan om in 2021 en 2022 privépersonen naar het ISS te brengen met de Crew Dragon. Met deze nieuwe ruimtecapsule gingen eind mei voor het eerst astronauten naar het ruimtestation ISS. 

In het ISS zijn de afgelopen jaren al een paar kortfilms en documentaires gedraaid; twee IMAX-documentaires (met commentaar van Tom Cruise) en een videoclip van de Canadese astronaut Chris Hadfield. In 2012 was er het science-fictionfilmpje ‘Apogee of Fear’ van ruimtetoerist Richard Garriot.

Over de film met Tom Cruise is nog niet veel geweten. Volgens Deadline gaat het om de eerste langspeelfilm die in de ruimte wordt opgenomen. Het zal geen documentaire worden en ook geen deel uitmaken van de Mission Impossible-reeks.

Of er een volledige film kan opgenomen worden in het ISS is nog maar de vraag. Een commercieel bezoek aan het station kost algauw zo’n 33.000 dollar per dag;  11.250 dollar voor de life support-systemen en het gebruik van het toilet en 22.500 voor eten, zuurstof en het gebruik van sportapparatuur. 

Ook de toegang tot het ISS is niet onbeperkt. Er mag slechts 175 kilo per jaar aan commerciële vracht naar het station en ruimtetoeristen mogen niet langer dan dertig dagen in het station verblijven. Daarnaast betaal je 50 dollar per gigabyte als je data naar de aarde wilt sturen en kost stroom zo’n 42 dollar per kilowattuur.

NASA wilt in ieder geval het International Space Station beschikbaar maken voor commerciële bedrijven. Zo zullen bedrijven delen van het ISS kunnen afhuren voor het maken of testen van producten of voor het filmen van reclamevideo’s. Daarbij mogen ze ook de hulp vragen van NASA-astronauten.

Het wordt ook mogelijk om astronauten naar het ruimtestation te brengen. Die astronauten moeten dan wel zelf naar het station zien te komen. Hiervoor kunnen ze terecht bij Rusland of bij bedrijven zoals SpaceX, Boeing of Sierra Nevada Corp.

Benieuwd zijn we alvast!