19 maart 2020

Nearly Miss Day: Ken jij deze 10 bekendste meteorietinslagen?

omslag.jpg

Nearly Miss Day: Ken jij deze 10 bekendste meteorietinslagen?

Een meteoroïde is een stuk steen, ijs of een stofdeeltje dat door de ruimte zweeft. De meeste onder hen verbranden in de dampkring en zijn voor ons dan zichtbaar als een vallende ster.
Weet je dat er dagelijks zo’n honderden meteoroïden in onze dampkring terecht komen?
Sommige deeltjes zijn echter zo groot dat ze niet volledig opbranden. Zij komen dan neer op de aarde. Die stenen noemen wij meteorieten.
We weten allemaal dat de inslag van een enorme meteoriet 65 miljoen jaar geleden bijna al het leven op aarde uitroeide. Het betekende zelfs het einde van het dinosaurustijdperk.
De meeste meteorietinslagen zijn gelukkig niet zo catastrofaal. We sommen de 10 bekendste meteorietinslagen even voor je op!

1. De krater van Vredefort    

Vredefort is een plaatsje in Zuid-Afrika en ligt in het centrum van de grootste impactkrater op aarde. Ongeveer 2 miljard jaar geleden veroorzaakte een gigantische meteoriet met een diameter van 10 kilometer daar een krater. De doorsnede van de krater is maar liefst 300 kilometer!

2. De Sudburykrater  

Een meteoriet met een doorsnede van 10 kilometer plofte 1,85 miljard jaar geleden neer in de buurt van de huidige stad Greater Sudbury, in Ontario Canada. In de bodem werd koper en kostbare nikkel ontdekt.

 

3. De Barringerkrater  

Deze gigantische krater in de staat Arizona (Verenigde Staten) heeft een diameter van 1300 meter en is 170 meter diep. De krater is een winstgevende toeristische attractie en wordt nog altijd wetenschappelijk onderzocht.
Men kan in de verre omgeving van de krater nog steeds gestolde bolletjes nikkel en ijzer terugvinden omdat de meteoriet tijdens de impact smolt .

4. De Hoba-meteoriet  

In 1920 raakte een landbouwer toevallig een enorme steen toen hij het land rond zijn boerderij in Grootfontein, Namibië, aan het omploegen was. Het bleek een meteoriet te zijn van maar liefst 66 ton, tevens de zwaarste meteoriet ooit op aarde aangetroffen. Wetenschappers schatten de leeftijd op 200 tot 400 miljoen jaar.
Tegenwoordig is deze meteoriet een drukbezochte toeristische attractie.

5. Chicxulubkrater – de meteoriet die de dino’s deed uitsterven  

Het moet een immense meteoriet geweest zijn die 65 miljoen jaar geleden op de aarde insloeg en vrijwel al het leven vernietigde. De impact veroorzaakte wereldwijde branden en tsunami’s. Er kwam een enorme hoop stof in de atmosfeer terecht die de zon jarenlang verduisterde. Dieren, waaronder de dino’s, vonden geen voedsel meer en stierven massaal uit. Veel wetenschappers beweren dat de Chixulubkrater in Yucatan, Mexico, de inslagkrater van deze reuzemeteoriet zou zijn.

6. De meteoriet van Toengoeska  

Op 30 juni 1908 was er een enorme explosie nabij de Siberische Toengoeska-rivier. De schaarse ooggetuigen zagen een vuurbal uit de hemel neerdalen en in de lucht exploderen. Door de kracht van de explosie braken bomen af en werden mensen en dieren weggeblazen.
Over de oorzaak van de explosie wordt nog veel gespeculeerd, mede omdat deze in een zeer afgelegen gebied plaatsvond. De meest geaccepteerde verklaring is de ontploffing van een meteoriet op circa 8km boven het aardoppervlak.


7. De Ensisheim-meteoriet  

Op 7 november 1492 om 11u30 ’s morgens werd het Franse plaatsje Ensisheim opgeschrikt door een luide knal. Een jongen zag een grote steen in een tarweveld vallen. Vele dorpelingen haastten zich naar de inslagplaats. De steen bleek zo’n 135 kilogram te wegen.  Heel wat bezoekers  braken stukken steen van de meteoriet af om te bewaren als souvenir.
De restanten van deze meteoriet zijn vandaag te bezichtigen in het stadsmuseum van Ensisheim.

8. De meteoriet van Barwell  

Op kerstavond 1965 spatte in de hemel boven Barwell, een Engels dorpje nabij Leicester, een meteoriet uiteen. Duizenden fragmenten kwamen neer op het dorp. De brokstukken werden begeerde verzamelobjecten voor meteorietjagers, die de stenen vaak voor flinke sommen geld aanboden aan musea.

9. De meteorietenregen op Park Forest  

Colby Navarro kreeg op 26 maart 2003 de schrik van zijn leven toen een stukje meteoriet dwars door het dak van zijn huis in Park Forest, nabij Chicago viel. De ruimtesteen had een diameter van ongeveer 10 centimeter. Hij maakte deel uit van een veel grotere meteoriet die uiteenviel in de atmosfeer. Het gevolg was een ware regenbui van kleinere stukjes meteorieten die in de omgeving van Chicago neerkwamen.

10. De meteoriet van Peekskill  

Het is één van de best vastgelegde meteorietinslagen uit de geschiedenis. Niet minder dan 16 amateurcamera’s filmden hoe een meteoriet de kofferbak van de Chevrolet Malibu van de 17-jarige Michelle Knapp doorboorde en een kleine krater vormde in de oprijlaan. De meteoriet had een doorsnede van zo’n 30 centimeter en woog 12,6 kilogram. Michelle Knapp verkocht de ruimtesteen aan een museum voor 69.000 dollar en haar beschadigde auto werd opgekocht door een meteorietenverzamelaar voor een mooie 10.000 dollar.