9 februari 2021

‘Oerknallen’ in je bubbel

space-electro-1.jpg

Tijdreizen, wie heeft er nog niet van gedroomd?
Wel geloof het of niet maar het kan nu,  in Kattevennen-Cosmodrome. Daar reis je zelfs 13,8 miljard jaar terug in de tijd… naar het prille begin van ons heelal, de oerknal.

Kosmische wereld

Met een tablet in de hand stappen we door de black box en beginnen we aan onze ruimtemissie in de Cosmodrome.
We maken kennis met George Lemaître, een Belgische priester maar ook de grondlegger van de oerknaltheorie. Met begrippen zoals het ‘uitdijend’ heelal, multiversum en de Drake-vergelijking worden we helemaal meegenomen in de kosmische wereld.
Gelukkig brengt het spel op de tablet wat duidelijkheid in die gekke regels van de fysica waardoor het allemaal wat meer verstaanbaar wordt.

“Ik wil best wel op Venus wonen!”

We reizen door naar een iets bekendere omgeving, ons zonnestelsel. Een weegschaal wekt daar meteen onze interesse. Deze toont hoeveel je weegt op de planeten, want door een mix van zwaartekracht, massa en afstand is dat op elke planeet anders. “Oh, ik wil best wel op Venus wonen! Dan zit ik op mij ideale gewicht!” zegt Sabine al glimlachend.

We herbeleven de landing op de maan door een viewmaster, zoeken naar combinaties op de space electro en ontdekken waarom Pluto sinds 2006 geen planeet meer is.
In de Wunderkamer nestelen we ons in de zetel bij een gezellig haardvuurtje. In het gezelschap van grote wetenschappers zoals Stephen Hawking en Isaac Newton lossen we de vragen van onze missie verder op.

Zo ontdekken we dat ruimtevaartorganisatie SpaceX investeert in herbruikbare raketten en dat NASA met het project Artemis in 2024 opnieuw mensen naar de maan wilt brengen. Spannend toch, die ruimtevaart!

De allergrootste berg van ons zonnestelsel

Het einde van ons bezoek beleven we tussen de sterren.
In de 360° filmzaal neemt de gids van de Cosmodrome ons mee naar de sterrenhemel van de avond. We ontmoeten de Grote en Kleine Beer en komen er achter dat de Poolster altijd op dezelfde plek aan de hemel blijft staan.
Mars staat in het zuiden te pronken aan de hemel. De gids zoomt even in op de rode planeet. Zo kunnen we de allergrootste berg van ons zonnestelsel zien.
En zo is onze mission completed! Het was een super leuke ervaring en dat we er ook nog iets van opgestoken hebben is zeker mooi meegenomen!

Afbeeldingen