13 juni 2019

Reeks: 10 dingen die je nog niet wist over de maan

maan1.jpg

Reeks: 10 dingen die je nog niet wist over de maan

Nummer 1: De maan verwijderd zich steeds verder van de Aarde
Om de reeks te starten gaan we meteen één van de grootste misvattingen uit de wereld helpen: de maan is er niet altijd geweest en zal er misschien ook niet altijd zijn!

Over hoe de maan ontstaan is, bestaan vele theorieën. De meest gangbare is dat onze maan ontstaan is door een botsing met een onbekende planeet, genaamd Theia. Deze theorie wordt in het Engels ook wel eens de 'Big Splash' genoemd. De botsing zou zo’n 4,5 miljard jaar geleden gebeurd zijn, toen de aarde nog maar net gevormd en dus nog vloeibaar was. Daarbij werd er een groot stuk van de aarde – en ook van de onbekende planeet – weggeslingerd. Dat stuk zou dan in een baan rond de aarde terecht gekomen zijn. Zo zou onze maan gevormd zijn.

Uit berekeningen, die met behulp van allerlei apparatuur aan boord van de verschillende ruimtemissies naar de maan werden uitgevoerd, weten we nu dat de maan zich elk jaar zo’n 4 cm verder van de aarde verwijderd. Dat komt omdat – door de zwaartekrachtwerking en de getijdenwerking tussen de aarde en de maan – de rotatie van de aarde steeds trager wordt en beide hemellichamen zich verder van elkaar verwijderen. Hoe dat uiteindelijk afloopt, is nog niet geweten. Eén mogelijkheid is dat de maan uiteindelijk definitief van de aarde weg “vliegt”.

Wist je dat: de bemande Apollo missies naar de maan al onderzoek deden naar dit fenomeen? Door astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin van Apollo 11 werd een laserreflector op de maan geplaatst, waardoor de afstand tot de maan nauwkeurig gemeten kon worden.