3 oktober 2019

Waarom een Nacht van de Duisternis?

nachtduisternis0.preview.jpg

Waarom een Nacht van de Duisternis?

De Nacht van de Duisternis is een campagne van Bond Beter Leefmilieu, vzw preventie lichthinder en de werkgroep lichthinder van de Vlaamse Vereniging voor Sterrenkunde.
Samen roepen ze gemeenten op om zoveel mogelijk openbare verlichting te doven op een avond. Zo kunnen de inwoners even proeven van de gezelligheid van een donkere nacht.
Want er wordt teveel en verkeerd verlicht. Vlaanderen is zelfs één van de meest verlichte regio’s in de wereld. Astronauten noemen ons landje daardoor ook wel eens ‘Bright Belgium’.

Lichthinder alert!
Nachtverlichting hangt uiteraard nauw samen met de graad van verstedelijking. We weten wel allemaal dat Vlaanderen één van de meest verstedelijkte gebieden ter wereld is. Als je vanuit de ruimte ’s nachts naar de aarde kijkt, valt Vlaanderen meteen op als een lichtende witte driehoek. Constante verlichting op gebouwen of pleinen, straatverlichting of reclameverlichting, ons landje is verzadigd van licht. Voor sommige mensen leidt dit tot slaapgebrek en gezondheidsproblemen.  Maar ook het bioritme van planten en dieren lijdt hieronder.
Los daarvan is een te fel verlichtte nacht ook gewoon onnodige energieverspilling.

Donkerste plekje gezocht
Duisternis is een toestand tussen licht en donker in. Duisternis kent veel gradaties die afhankelijk zijn van de overgang van dag en nacht en van de hoeveelheid lichtuitstraling van straatverlichting, sierverlichting,…
In een dichtbevolkt land als België komen hoge graden van duisternis niet veel voor. Donkere plekjes in ons land om bijvoorbeeld van de sterrenhemel te genieten zijn spijtig genoeg heel schaars. Tips zijn altijd welkom!

Avondje uit
Een eenmalige actie zoals de ‘Nacht van de Duisternis’ is natuurlijk geen wondermiddel. Maar het doet ons wel nadenken over hoe we ’s nachts moeten omgaan met verlichting.
Doof daarom thuis de lichten en plan met familie, vrienden of buren een leuk avondje uit naar de Cosmodrome.
Want voor ons is een nacht in de duisternis hét ideale moment om de sterrenhemel waar te nemen.
Misschien herken je wel één of ander sterrenbeeld of kan je door onze telescopen wel een planeet spotten. We voorzien ook leuke randactiviteiten.
De inkom is gratis, nu alleen nog duimen voor helder weer! Duim jij mee??