24 juni 2020

Wat een 'buitenkans' om het Nationaal Park Hoge Kempen te ontdekken!

heide-nphk.jpg
Wat een ‘buitenkans’ om het Nationaal Park Hoge Kempen te ontdekken!

Het Nationaal Park Hoge Kempen, dat is een uniek natuurgebied met meer dan 12 000 ha bos en heide. Het gebied strekt zich uit over de gemeenten As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal. Ook Kattevennen behoort tot één van de toegangspoorten van dit park.

Uitgestrekte dennenbossen worden afgewisseld met paarsbloeiende heide en stuivende duinen, grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning en hoge toppen bieden grootse vergezichten.

In dit natuurlijke decor leven ook tal van zeldzame en bijzondere dieren. In de videoreeks ‘Buitenkans’ trekt reporter Frank erop uit om de planten en dieren in het Nationaal Park vast te leggen. Met zijn tips leer je dit natuurgebied op een fantastische manier kennen.

We halen er voor jou de 5 leukste video’s uit:

Buitenkans 3- de grijze zandbij - video
Deze bij herkent iedereen aan zijn grijs-witte beharing. Het is een solitaire bij (leeft alleen in een nest)  die van begin maart tot eind mei rondvliegt.
De bij graaft nesten (wel 50 cm diep!) in zandgronden in heide, open bos of zandwinningen. Kijk of er wilgen zijn, want dat is de enige voedselbron voor de larven. De ingang ziet eruit als een molshoopje. De bijen leven niet samen in een nest, maar de nesten worden wel in groep gegraven. Zo een kolonie heeft Frank gevonden!
Deze bij is helemaal niet agressief, ze maken geen honing en hebben zelfs geen angel. Je kan ze gerust van kortbij gaan bekijken.

Buitenkans 5 – oog in oog met reeën - video
Het loont echt om eens vroeg uit de veren te zijn en naar het Nationaal Park te trekken. Reporter Frank komt (weliswaar met kleine oogjes) oog in oog te staan met reeën. Het zijn schuwe dieren die in de vroege ochtend hun schuilplaats verlaten om te eten. Ze komen voor in open plekken in het bos of langs de velden of hooilanden langs de bosrand. En die vind je in grote getalen in het Nationaal Park Hoge Kempen!

Buitenkans 8- blauwvleugelsprinkhaan - video
Op het eerste zicht is de blauwvleugelsprinkhaan onopvallend, maar als hij springt toont hij zijn kleurenpracht. Zijn vleugels zijn hemelsblauw.
Je vindt hem in duinen, heidegebieden en op mijnterrils. Hij houdt van droge, schrale grond.
Denk maar aan de Mechelse Heide, de duinen van de Oudsberg of de terrils van Connecterra of Thorpark.

Buitenkans 9 - paddenstoelenpracht - video
Iedereen kan paddenstoelen vinden. Ze staan vaak gewoon langs het pad of enkele meters het bos in. Ze verkiezen open lichtere plekken. Of bij een dode stronk of dode tak. Na een regenbui zijn er meer.
De Limburgse bossen tellen meer dan 3000 soorten. Boleten kondigen het hoogseizoen van de zwammen aan.
Wist je dat elke boom eigen paddenstoelen aantrekt? Zo staan vliegenzwammen vooral bij berken. Paddenstoelen eten is enkel voer voor specialisten. Het verschil tussen eetbaar of dodelijk zit vaak in de details.
De herfst is het ideale seizoen voor paddenstoelenwandelingen (let erop dat je de wandelplaatjes niet uit het oog verliest als je op als je op paddenstoelenjacht bent). En neem een loepje of een spiegeltje mee en je krijgt gegarandeerd een nieuwe kijk op paddenstoelen.

Buitenkans 10 - zonsondergang - video
Een zonsondergang blijft een mooi spektakel.
De lente is in aantocht, maar dat neemt niet weg dat de winter zijn charmes blijft hebben. De zonsondergangen vallen nog vroeg en zijn bij helder weer een plaatje. Reporter Frank nam er zijn tijd voor. Als je zelf eens gaat, let er op dat je een mooie open plek neemt of vanaf een heuvel. Zo heb je meer zicht op de horizon, maar ook op voorbijtrekkende vogels of andere dieren.

 

(c) RLKM