9 juli 2020

We vernieuwden onze 360° projectie in de Cosmodrome

1074966909969350440956376941344380887585433n.jpg

De gigantische koepel van de Cosmodrome herbergt een full dome projectiesysteem en bestaat aan de binnenzijde volledig uit beeldscherm. Hier worden niet alleen sterrenkundige en ruimtevaartfilms vertoond maar ook  live projecties staan op het programma. Omgeven door bewegende beelden en haarscherpe geluiden bevindt de bezoeker zich letterlijk in het middelpunt van de actie! Kattevennen staat dan ook garant voor een adembenemende en unieke ervaring.

Het is eindelijk zover, het projectiesysteem is helemaal vernieuwd.

Sedert de implementatie van het nieuwe fulldome systeem in 2010 zijn er 10 jaren verstreken.
Hoog tijd dus voor een update van het systeem.
Opnieuw ging de opdracht naar de Amerikaanse specialisten van Evans & Sutherland, die specifiek voor planetaria werken.  Het programma Digistar 6, waarvoor werd gekozen is het meest volledige op de markt.  Het beschikt over  uitgebreide astronomiebeelden die je in staat stelt om eender welke projectie weer te geven.

Begin juli werden de werken afgerond en is het systeem weer helemaal operationeel. Maar dan alleen beter, scherper, helderder, kortom ongeëvenaard.

State-of-the-art technologie

Met dit systeem staat Kattevennen weer helemaal op de kaart als state of the art high-tech locatie.
Het nieuwe Ultra HD 4 K systeem werd geïmplementeerd door
Het kostenplaatje is dan ook navenant. Het systeem kostte 300.000 euro en betekent dan ook een zware investering voor de vzw.  Een greep uit de technologische hoogstandjes:

  • Type : Barco F90
  • 2 Laser fosfor projectoren die elk 11.500 lumens per projector geven
  • Laserforforen hebben geen opwarm- of afkoeltijd dus kunnen dagelijks meerdere malen op/afgezet worden zonder probleem – geven een verlengde levensduur en verminderd energieverbruik
  • GOTO lenzen:De beste lenzen in deze branche speciaal gemaakt in Japan. Deze geven 30% meer contrast wat een contrast  ratio van  10.000 : 1  oplevert.
  • Levensduur van ongeveer  20.000 uren
  • 4K – Ultra HD resolutie beeld kwaliteit
  • 60% hoger kleurengamma (het aantal kleuren dat de projectoren kunnen genereren). Dit betekent betere kleuren en betere kleurovergangen

 

Een ruimtelijke beleving

 

Al meer dan  35 jaar lang maakt Kattevennen jaarlijks 40 000 bezoekers wegwijs in sterrenkunde,  planeten en de ruimtevaart. Met de komst van de ultra HD 4K projectie gaat de organisatie  nog een stapje verder. De Cosmodrome opent als het ware de poort naar de kosmos. Dankzij deze fantastische software is het mogelijk om ‘live’ door het heelal te vliegen of een bezoekje te brengen aan het ISS. En de beeldkwaliteit is zo haarscherp dat je het gevoel hebt dat je er zelf deel van uitmaakt.

Dit  hoogtechnologisch systeem met zijn 2 Ultra High Definition 4K projectoren creëert op spectaculaire wijze een 360°-beeld op de binnenzijde van de koepel. De beelden zijn bewerkt met de allernieuwste 3D-technologie en hebben een verbluffende resolutie zodat de toeschouwer wordt ‘ondergedompeld’ in de projectie. Daarnaast beschikt de ultra full dome over een uiterst krachtig en zuiver klanksysteem. Het begrip ‘surround’ krijgt hier een heel nieuwe dimensie en zorgt voor een ongeëvenaard belevingseffect.