12 februari 2020

Weet je deze feiten over dwergplaneet Pluto?

pluto-13151091920.jpg

Weet je deze feiten over dwergplaneet Pluto?

Waarschijnlijk ben jij ook nog opgegroeid in de tijd met een zonnestelsel van negen planeten. In 2006 besloot de Internationale Astronomische Unie dat het benoemen van Pluto als planeet aan herziening toe was. Zo kreeg onze meest verre vriend in het zonnestelsel ineens te horen kreeg dat hij niet goed genoeg was voor de ‘Planetenclub’.
Sindsdien noemen we Pluto een ‘dwergplaneet’.
Op “Pluto Day” vieren we de ontdekking van Pluto. Sinds 1930 werd dit hemellichaam als planeet aangeduid en volgens sommigen had dat zo moeten blijven!

“Pluto Day” is voor ons het ideale moment om deze dwergplaneet eens even onder de loep te nemen.
Ken jij deze feiten over Pluto?

  • Dit object werd 90 jaar geleden op 18 februari 1930 ontdekt door de 24-jarige astronoom Clyde Tombaugh. Hij gebruikte een speciaal apparaat om hemelfoto’s te vergelijken.
  • Pluto heeft een doorsnede van 2368 kilometer en is dus kleiner dan onze maan.
  • De gemiddelde afstand van Pluto tot de zon bedraagt 6 miljard kilometer en de temperatuur bedraagt slechts -223 graden Celsius. Heden weten we dat het oppervlak bestaat uit ijs en gesteente.
  • De omloopbaan van Pluto is sterk elliptisch en doet er 248 jaar over om rond de zon te draaien. Je zou daar dus nooit jarig zijn!
  • Pluto heeft vijf bekende manen. De grootste is Charon, met een doorsnede die half zo groot is als die van Pluto. De overige vier manen zijn veel kleiner en dragen de namen: Nix, Hydra, Kerberos en Styx. Die twee laatste werden in 2011 en 2012 ontdekt door de ruimtetelescoop Hubble.
  • De baan van Pluto ligt in het binnenste deel van de Kuipergordel, een familie ijswerelden in de ruimte voorbij Neptunus. Die gordel is genoemd naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper die hier in 1951 een theorie over formuleerde.
  • Pluto is de op één na grootste dwergplaneet in ons zonnestelsel. De grootste dwergplaneet is Eris. Ze werd in 2005 ook in de Kuipergordel ontdekt. Op het moment van de ontdekking stond Eris twee keer zo ver van de zon als Pluto. Daarmee staat ze verder weg dan alle andere objecten die we tot nu toe hebben ontdekt binnen het zonnestelsel.
  • In 2006 werd de ruimtesonde New Horizons gelanceerd om foto’s te maken en metingen uit te voeren van Pluto en zijn manen. Op 14 juli 2015 vloog het ruimtevaartuig langs Pluto en bezorgde ons nieuwe betoverende beelden van de dwergplaneet en zijn manen.