8 april 2020

Yuri Gagarin: 10 interessante feiten over de allereerste bemande ruimtevlucht

yurigagarin-website.jpg

Yuri Gagarin: 10 interessante feiten over de allereerste bemande ruimtevlucht

Op 12 april 1961 maakte de Sovjet-kosmonaut Yuri Gagarin als  eerste mens een reis door  de ruimte. Bij zijn triomfantelijke terugkeer werd hij meteen tot nationale held gebombardeerd. Hij werd zelfs te waardevol bevonden om opnieuw op zo’n gevaarlijke missie te sturen.

Het is dan ook de trieste ironie dat hij, toen hij uiteindelijk weer naar de kosmos zou reizen, tijdens een routinetraining omkwam bij een crash.
Ook na  de val van de Sovjet-Unie bleef Gagarin een held. Standbeelden van hem werden bewaard terwijl monumenten van Russische communistische leiders werden afgebroken.

De roem van de jonge held Gagarin reikte zelfs zo ver dat er op de achterzijde van de Maan een krater naar hem genoemd werd.

Ken je deze tien verrassende feiten al over zijn ruimtevlucht?

1. Toen hij naar de ruimte vertrok, was Gagarin gekleed in een fel oranje ruimtepak en een helm met daarop in het rood geschilderde 'CCCP'. Deze letters waren een last-minute toevoeging, die de identiteit van Gagarin als Sovjetburger benadrukte. Zo zou hij bij de landing herkend worden en daarna in veiligheid gebracht kunnen worden.

2. Gagarin maakte een goede indruk op Koroljev, de hoofdontwerper van de Vostok 1, door naar Russische gewoonte zijn schoenen uit te trekken voordat hij het ruimtevaartuig binnen ging.

3. Voor de lancering sprak Gagarin de woorden ‘Poyehali!’  of ‘Daar gaan we’ in het Nederlands.

4. De kosmonaut was net 27 jaar oud toen hij op zijn legendarische vlucht vertrok.

5. Gagarin probeerde in een gewichtloze toestand te eten en te drinken terwijl hij  met een snelheid van ongeveer 27 400 kilometer per uur boven het aardoppervlak vloog. Een echt huzarenstukje!

6. Aangezien wetenschappers en dokters tot dan toe nog niet wisten hoe het menselijke lichaam zou reageren op gewichtloosheid, werd beslist om de controle over de ruimtecapsule zo weinig mogelijk in handen te geven van Gagarin zelf. Indien er met hem iets zou gebeuren tijdens zijn missie zou hij op deze manier de missie niet in gevaar kunnen brengen.

7. Yuri Gagarin verbleef 1 uur en 48 minuten in de ruimte.

8. Tijdens zijn afdaling in de atmosfeer ondervond de kosmonaut een kracht op zijn lichaam van 8 g. De "g-kracht" is de verhouding tussen een kracht en de zwaartekracht. Een ongeoefend mens kan van 6 g al buiten bewustzijn raken als deze langere tijd aanhoudt!

9. Op een hoogte van ongeveer 2,5 kilometer boven het aardoppervlak werd het toegangsluik van de Vostok 1 (de terugkeercapsule) opengemaakt. Via een schietstoel werd Yuri Gagarin uit de capsule geschoten. Doordat de parachute van de kosmonaut op een veel grotere hoogte werd geopend, belandde Gagarin tien minuten later dan de capsule op aarde.

10. Terwijl Gagarin met zijn parachute langzaam neerdaalde, keken een plaatselijke landbouwer, zijn dochter en enkele koeien verdwaasd toe. Na een eerste schrikreactie kon ’s werelds eerste ruimtereiziger de landbouwer toch overhalen om niet weg te lopen en hem een telefoon te bezorgen waarmee hij naar Moskou kon bellen om te laten weten dat hij veilig geland was.

Yuri’s Night
Om de ruimtemissie van Gagarin jaarlijks te herdenken, wordt er sinds 2001 op 12 april Yuri’s Night gevierd.
Het doel van dit jaarlijks terugkerende evenement is om het grote publiek warm te maken voor ruimtevaart en om de jeugd te inspireren voor exacte wetenschappen. Helaas kunnen we dit jaar deze roemrijke gebeurtenis niet “fysiek” vieren in Kattevennen. Maar we gaan Gagarin wel met de nodige toeters en bellen herdenken op 12 april. Hou daarom onze social media kanalen goed  in het oog!