Conjunctie Mars – Saturnus + Venus en Plejaden / 31 maart + 3 en 4 april

Conjunctie 5: Mars – Saturnus + Venus en Plejaden / 31 maart + 3 en 4 april

Deze keer is het de beurt aan Saturnus om dicht bij Mars te staan. Omstreeks 13u staat planeet Mars op 0°55’ van Saturnus. Het koppel Mars – Saturnus staat op zijn beurt op 6° ten oosten van de heldere Jupiter. Op 1 april kan je Mars recht onder Saturnus vinden.

We kunnen alleen maar hopen op een heldere hemel want een paar dagen later, op 3 april, is er nog een andere bijzondere samenstand te zien. Je kan namelijk Venus terugvinden tussen de Plejaden. Eens om de 8 jaar doorkruist Venus de Plejaden. De laatste keer dat dit gebeurde was dus in april 2012 en de volgende keer zal pas in april 2028 zijn!

Gedurende 2 dagen kan je de planeet terugvinden in één van de meest bekende open sterrenhopen. De Plejaden bevat minstens 500 sterren. Met het blote oog kun je een zestal sterren herkennen. Gebruik zeker een verrekijker of telescoop, dan zie je al snel enkele tientallen tot één à twee honderd blauwachtige, jonge (ca. 100 miljoen jaar oude) sterren.

Zichtbaarheid
Zowel de samenstand Mars-Saturnus als Venus tussen de Plejaden zijn met het blote oog waar te nemen. Met een verrekijker of telescoop zie je natuurlijk meer detail.

Tijdstip
Het trio Mars-Saturnus-Jupiter bekijk je ’s ochtends tussen 4u en 5u30 in het zuidoosten. Voor Venus en de Plejaden moet je dan weer ’s nachts tussen 21u en middernacht naar het westen/noordwesten kijken.