Test de zwaartekracht

Test de zwaartekracht

Maak een Marslander en test de zwaartekracht

Bouw je eigen Marslander en test zelf de zwaartekracht. Blijft jouw astronaut heel?
Bekijk eerst het instructiefilmpje.

Wat heb je nodig?

  • Een schaar
  • Plakband
  • 4 stukjes touw, ongeveer 30 cm lang
  • Een kleiner stukje touw, ongeveer 15 cm lang
  • 3 ballonnen
  • Een handjevol watten
  • Een rechthoekig stukje plastiek van ongeveer 40 op 40 cm (tip: knip dit uit een vuilzak)
  • Print de Marslander
  • Een ei. Wees hier extra voorzichtig mee, dit is onze astronaut!
  • Extra: een klein plastic boterhammenzakje

Werkwijze:
Stap 1
Teken voorzichtig een gezichtje op het ei, zo lijkt hij wat meer op een echte astronaut. Steek de astronaut in het plastic boterhammenzakje. Als hij nu per ongeluk van de tafel rolt, wordt het niet geen smerig boeltje!

Stap 2
Knip de driehoekige Marslander uit.
Let op: de streepjeslijn is geen plooilijn, daar mag je niet knippen! Maak ook een klein gaatje in de punt van elke hoek.

Stap 3
Plooi de drie hoeken van de Marslander naar boven. Leg een handje watten op de bodem van de lander en leg daarop je ei.


Stap 4
Leg je Marslander met je astronaut voorzichtig even opzij en neem het rechthoekig stukje plastic en de vier langere stukjes touw erbij. We gaan nu de parachute van onze Marslander maken!

Stap 5
Knoop de vier touwtjes om de vier hoeken van het stukje plastic. Zorg dat de touwtjes goed vastgeknoopt zijn! 

Stap 6
Blaas nu de drie ballonnen lichtjes op en knoop ze met het kleiner stukje touw alle drie aan elkaar. Dit worden de airbags van je Marslander!

 

Stap 7
Plaats nu je Marslander met astronaut voorzichtig bovenop de drie ballonnen. Kleef de Marslander vast aan de ballonnen met wat plakband.

 

Stap 8
Vouw de drie hoeken van de Marslander naar elkaar toe en rijg de vier touwtjes van de parachute door de gaatjes van de Marslander.

 

Stap 9
Bind de Marslander nu goed dicht door de touwtjes stevig vast te knopen en plak ook de zijkanten extra goed dicht met stukjes plakband.

 

Stap 10
Je Marslander met parachute is nu klaar voor de afdaling naar het Marsoppervlak!

 

Stap 11
Zoek een plek (liefst buiten) vanwaar je je Marslander kunt laten vallen. Dat mag gerust vanaf een raam op het eerste verdieping zijn of bovenin je speelhuisje. Normaal – als je lander onderweg niet weggeblazen wordt of tegen de muur botst- zal de parachute ervoor zorgen dat het eitje in één stuk de grond bereikt.

De parachute zorgt namelijk voor luchtweerstand. Hierdoor zal de Marslander trager vallen. Het laagje watten en de drie airbags (ballonnen) vangen de schok van het neerkomen verder op, waardoor je astronaut veilig op de grond terecht komt!

Laat zeker weten of het gelukt is!

Post een foto van jouw Marslander én het resultaat van de landing op Facebook en Instagram en tag ons @kattevennencosmodrome met de #cosmodromegenk en #kattevennen.