Workshop Solargraph

Workshop Solargraph

Al millennia lang heeft de Zon een cruciale rol gespeeld in ons leven. Zonder de zon had er letterlijk geen leven kunnen bestaan op onze planeet. Daarom is het belangrijk om af en toe stil te staan bij de werking en principes van onze Zon.

In deze workshop bouw je een Solargraph. Dit is een speciale camera die een foto kan maken van de beweging van de Zon doorheen het jaar. Het bouwen ervan is niet zo moeilijk maar voor enkele stappen wordt hulp van een volwassene aangeraden. Het bouwen neemt ongeveer 30 min in beslag en is geschikt voor jong én oud.

Bekijk hier het instructiefilmje

Benodigdheden:
Een aluminiumblikje, (duct) tape, een duimspijker, zwart, gekleurd of dik papier, een blikopener, een schaar en een vel fotografisch papier. Het vel fotografisch papier kan je bestellen bij ons. (kattevennen@genk.be)

Werkwijze:

 • Neem het vel papier en knip er een strook uit dat wat langer is dan de omtrek van het gebruikte blikje en ongeveer 7 cm hoog.
 • Knip aan één kant van de strook ongeveer reepjes van 4 cm diep en een tussenafstand van 1 cm. Plooi deze reepjes naar één kant toe zodat ze een rechte hoek maken.
 • Knip een schijf uit het resterende papier met dezelfde diameter als het blikje
 • Rol de strook op tot een koker en leg de schijf hierop. Plak dicht met tape. Je hebt nu een dop gemaakt.
 • Neem het blikje en haal de bovenkant (kant waaruit je drinkt) eruit met de blikopener. Begeleiding van een volwassene is hierbij aangeraden.
 • Maak met de duimspijker een gaatje in het midden van de zijkant van het blikje.
 • Plak het gaatje toe met een stukje (duct)tape waarover je een stukje papier hebt gelegd zodat je het er later weer kunt afhalen.
 • Plaats het lichtgevoelige papier zodanig in het blikje dat het gat dat je net gemaakt hebt niet bedekt wordt door het papier. Let hierbij op dat de niet-papier kant (glanzend of juist heel ruw) naar de binnenkant gericht is. Knip het uitstekende papier eventueel bij.
 • Plaats de dop over het open gedeelte van het blikje en maak het vast met (duct)tape. Zorg ervoor dat het gaatje hierbij niet bedekt wordt, knip de dop indien nodig wat bij. Plak de bovenkant volledig dicht met tape zodat het blikje waterdicht is.
 • Schrijf op een strook papier, die je op de solargraph plakt, dat dit een solargraph is en geen bom of spionagecamera zodat mensen dit niet gaan verwijderen. Je kan ook je telefoon- nummer vermelden. Als je het blikje niet meteen ophangt, bewaar het dan op een donkere plaats.

Het plaatsen van de solargraph:

 • Wanneer je de (duct)tape van het gaatje verwijdert, begint de Zon met het maken van een afbeelding op het fotopapier. Voor het beste resultaat hang je het blikje best op rond de Zonnewende (21/06) en verwijder je het rond de Winterwende (21/12). De camera zal dan een foto maken gedurende een half jaar (sluitertijd = 6 maanden) waardoor het hele traject zichtbaar wordt op de uiteindelijke foto.
 • De solargraph kan best met het gaatje verticaal of lichtjes omhoog gekanteld naar het zuiden, geplaatst worden. Zorg dat er zicht is op het oosten, zuiden en westen en dat je op deze plaats niet de privacy van mensen schendt (mensen vinden het niet fijn om gedurende een half jaar een camera op hun gericht te hebben). Bevestig het blikje stevig met (duct)tape en/of touw en zorg dat de metalen kant naar boven staat (dus dop naar onder). Eens je dit hebt gedaan, verwijder je het papiertje voor het gaatje zodat de foto kan gemaakt worden.
 • Een half jaar later (of eerder als je ongeduldig bent) haal je het blikje van de paal waarbij je het gaatje eerst weer dichtplakt. Ten slotte verwijder je het fotopapier en scan je dit. Eventueel kun je de kleuren nog omkeren met Photoshop. Als alles goed is gegaan krijg je dan iets wat lijkt op onderstaande foto’s (credit: Geert Vandenbulcke links en Wout Goesaert rechts)
 • Succes met het bouwen van je eigen solargraph! Resultaten mogen achteraf opgestuurd worden naar leiding@jvs-descartes.org, wij zijn natuurlijk heel erg benieuwd naar het resultaat!