Conjunctie Mercurius Venus - vrijdag 22 mei 2020

Conjunctie Mercurius – Venus - vrijdag 22 mei 2020

Na de buitenplaneten is het nu de beurt aan de twee binnenplaneten om elkaar op te zoeken. Mercurius staat op 0°54’ van Venus, wat betekent dat het om een vrij nauwe conjunctie gaat.

Beide planeten worden vaak ochtend- of avondsterren genoemd aangezien ze zichtbaar zijn net voor zonsopkomst of zonsondergang. Daarbij komt nog dat beide zich aan de linker- of rechterzijde van de zon moeten bevinden om ze nog maar te kunnen zien.

Mercurius is de moeilijkste van de 2 om waar te nemen omdat hij nooit ver van de zon verwijderd is. Wanneer de zon net onder de horizon zit, kan het nog gebeuren dat Mercurius niet te zien is omwille van een te heldere avondhemel. Je wacht dan best zo’n 30 tot 45 minuten, dan pas zal je de kleine planeet met het blote oog, laag boven de horizon kunnen waarnemen. Aangezien Venus veel groter is, dichter bij de aarde staat en de dikke wolken in haar atmosfeer veel zonlicht reflecteren, is ze veel makkelijker waar te nemen.

Gedurende enkele dagen zullen we Venus ook dichter bij de zon zien staan dan Mercurius terwijl in werkelijkheid, Venus juist verder van de Zon verwijderd is.

Zichtbaarheid: 
Je kan de samenstand met het blote oog waarnemen maar als het niet lukt kan je altijd een verrekijker gebruiken.
Bij mooi weer kan je eerst genieten van een mooie zonsondergang omstreeks 21u30. Pas vanaf 22u ga je ook in het westen de samenstand zien tot 23u15, dan verdwijnen de planeten aan de horizon.