Conjunctie Venus – Neptunus + Maan (staat 15° ten zuiden van Venus en Neptunus) + ISS / 27 januari 2020

Conjunctie 1: Venus – Neptunus + Maan (staat 15° ten zuiden van Venus en Neptunus) + ISS / 27 januari 2020

Omstreeks 20u staan Venus en Neptunus op 0°05’ van elkaar, wat heel dichtbij is. Let wel Neptunus is 11 magnituden zwakker dan Venus (magnitude -4.4). Magnitude geeft aan hoe helder een object is. Het gaat hierbij wel om de schijnbare helderheid, niet de absolute helderheid. Om te vergelijken, de volle maan heeft een magnitude van -12.5! Hoe hoger het cijfer des te moeilijker kan je het zien. Dit betekent dan ook dat Neptunus niet met het blote oog zichtbaar is aangezien de limiet van ons oog ligt op magnitude 6. Vergis je echter niet, hiervoor moet je op een bergtop staan ver van alle omgevingslicht. Woon je in een stad met veel lichtvervuiling dan zul je hoogstwaarschijnlijk alleen maar objecten tot een grensmagnitude 2 zien. Om het allemaal nog ingewikkelder te maken, hangt alles ook nog eens van de waarnemer zelf af en zelfs van zijn manier van kijken.

Neptunus door een telescoop gezien, ziet eruit als een blauwige stip. De gevorderde waarnemer kan ook proberen Triton te spotten, een maan van deze blauwe planeet.

Om je te helpen oriënteren kan je de maan gebruiken die als een smalle maansikkel aan de hemel te zien is. Als extraatje is er ook nog het International Space Station (ISS) dat overvliegt.

Om deze samenstand te zien heb je een telescoop nodig.

Venus is van 18u tot 20h30 te zien in het zuidwesten. De zeer smalle maansikkel is tot 20u te zien, daarna verdwijnt ze achter de horizon. Om 19u12 zie je het ISS als een helder lichtpunt overvliegen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Download hier de instructies over al de conjuncties van 2020.