Een telescoop kopen

Een telescoop kopen

Als je al een tijdje waarneemt groeit vanzelf de behoefte om maan, planeten, sterren en nevels met een grotere vergroting te bekijken. Je hebt een telescoop nodig! Gelukkig is een goed bruikbare telescoop tegenwoordig niet meer zo duur.

Lenzen- of spiegelkijkers
Telescopen zijn er in allerlei soorten. Het opvallendste onderscheid is dat tussen lenzen- en spiegelkijkers. Veel  beginners werken met een lenzenobjectief. Dit soort kijkers geeft meestal een mooi, contrastrijk beeld, wat fijn is bij het waarnemen van de maan en planeten.
Wil je een kijker met een groter objectief, dan is een lenzenkijker aangewezen, maar deze is vrij duur.
Een goed lenzenobjectief bestaat uit tenminste twee lenzen, o.a. noodzakelijk om kleurfouten te onderdrukken. Dus daarvoor moeten vier oppervlakken nauwkeurig worden geslepen. Het is dan goedkoper om een spiegel te gebruiken. Een holle spiegel heeft dezelfde vergrotende werking als een bolle lens en je hoeft er maar één oppervlak voor te bewerken. Bovendien heeft zo’n spiegel geen last van kleurfouten. Grote spiegelkijkers vangen veel licht op en zijn daarom populair bij mensen die naar zwakke, nevelachtige objecten willen kijken.
Er bestaan verschillende soorten spiegelkijkers. Populair  zijn de zogeheten Newtontelescopen en Schmidt-Cassegrain-telescopen.


De montering
Een telescoop moet worden opgesteld op een stabiele, trillingsvrije montering. Het eenvoudigst en goedkoopste is de azimutale montering. Deze draait in horizontale en verticale richting. Nadeel van deze montering is dat we steeds tegelijk om twee assen moeten draaien om een object in beeld te houden, omdat sterren en planeten aan de hemel een boogbeweging maken als gevolg van de aardrotatie. Als je kijkt met lagere vergrotingen, dan voldoet zo’n azimutale montering wel, maar wie grotere vergrotingen wil gebruiken of met zijn kijker wil gaan fotograferen, zal graag kiezen voor een zogenaamde parallactische montering (ook wel equatoriale montering genoemd). Daarbij staat één draaiingsas parallel aan de aardas. We hoeven de kijker dan maar om één as te draaien om te compenseren voor de draaiing van de aarde. En voor die draaiing kan eenvoudig een motortje worden gebruikt. Maar azimutale montering is tegenwoordig ook weer populair. De beweging om twee assen tegelijk kan heel goed door een kleine computer worden aangestuurd. Eerst werd dit allemaal gedaan op duurdere telescopen, maar nu wordt het zelfs geleverd op kleine kijkers voor beginners. In de computer zit meestal een database ingebouwd met duizenden objecten, en de kijker kan dan automatisch allerlei moeilijk vindbare nevelachtige objecten in beeld zetten. Deze ‘go-to’-techniek is natuurlijk ook beschikbaar voor parallactische monteringen.

Een kijker kopen
Dankzij massaproductie zijn er tegenwoordig veel meer betaalbare telescopen beschikbaar. Voor een 200 euro heb je nu al een goede 7 cm lenzenkijker op parallactische montering, geschikt voor de beginnende planeetwaarnemer, of een 11,5 cm Newtonkijker. Door de grotere opening wat beter geschikt voor nevelachtige objecten.
Voor wie meer geld te besteden heeft, lijken de mogelijkheden eindeloos. Je kunt tegenwoordig als amateur apparatuur kopen  waarvan vakastronomen vroeger slechts konden dromen!

Voor advies ivm aankoop van een nieuwe kijker kan je in onze shop terecht. Maar maak best vooraf een afspraak.

Meer info: 089/65.55.55 of kattevennen@genk.be