Waarnemen in april 2021

Waarnemen in april 2021

Waarnemen in april 2021

Alle tijdstippen zijn uitgedrukt in lokale tijd, dit is Midden-Europese Tijd, MEZT!

Tijdens de nacht van zaterdag 27/3 op zondag 28/3 schakelt men naar zomertijd; 02h MET wordt 03h MEZT. De hieronder vermelde tijden zijn tot eind oktober in MEZT!

Mercurius

Tijdens de laatste dagen van de maand staat de planeet heel laag in het westen en is met moeite misschien wel te zien

Venus

De planeet staat zowat de hele maand achter de Zon en is niet zichtbaar.

Mars

De planeet staat ’s avonds in het westen en verplaatst zich van tussen de horens van het sterrenbeeld Stier naar de Tweelingen. Op 19 april staat Mars zo’n 4° ten oosten (links) van de Maan.

Jupiter en Saturnus

Beide planeten pronken aan de ochtendhemel, laag in het zuidoosten. Op 6 april staat Saturnus 5° ten noorden van de Maan. Op 7 april staat Jupiter 5° ten noorden van de smalle maansikkel.

Uranus

Hij staat in het sterrenbeeld Ram en verdwijnt in de avondgloed.

Neptunus

De verste planeet staat in het sterrenbeeld Waterman en in de tweede helft van de maand, net voor zonsopkomst, laag in het zuidoosten. Je hebt wel een middelgrote telescoop nodig om hem te spotten.

Maan

LK: 4 aprt; NM: 12 apr; EK: 20 apr; VM: 27 apr

Apogeum: 14 apr (406.139 km), Perigeum: 27 apr (357.373 km)

Op 6 april staat de Maan zo’n 5° ten zuiden van Saturnus. Op 7 april staat de smalle maansikkel zo’n 5° ten zuiden van de planeet Jupiter. Op 19 april staat de Maan zo’n 4° ten westen (rechts) van de planeet Mars.

Meteoren

Van 19 tot 25 april zijn de Lyriden zichtbaar, met het maximum in de nanacht/ochtend van 22 april. De radiant (vluchtpunt) bevindt zich tussen de Ster Wega van het sterrenbeeld Lier en het sterrenbeeld Hercules. Observeer ze met het blote oog vanaf middernacht.

Sterbedekking

In de vroege uurtjes van 30 april wordt de ster θ Ophiuchi bedekt door de haast volle maan. De ster met een helderheid van +3.2 is voldoende helder om met een kleine telescoop te kunnen volgen. Om 3h54.7m MEZT zal de ster aan de linkerkant achter de Maan verdwijnen en terug tevoorschijn komen aan de rechterzijde om 5h03.8m MEZT.

Nova in Cassiopeia

Op 18 maart ll. ontdekte de Japanner Yuji Nakamura een Nova in het sterrenbeeld Cassiopeia en had een helderheid van +7.8 en verheldert. Meer info hier.

Bronnen: Hemelkalender 2021, © VVS

www.vvs.be

www.skyandtelescope.org

 

De Hemelkalender 2021 is te koop in het bezoekersonthaal van Kattevennen-Cosmodrome.