Home / Cosmodrome / Sterrenwacht / Waarnemingskalender / Waarnemen in december 2019

Waarnemen in december 2019

Waarnemen in december 2019

Alle tijdstippen zijn uitgedrukt in UT. Om deze om te zetten in midden Europese tijd moet je er 1 uur bij tellen.

Tijdens de eerste helft van de maand is de planeet Mercurius aan de ochtendhemel in het zuidoosten op te merken. Iets rechts van Mercurius kan je de oranjekleurige planeet Mars zien.

Tussen 8 en 15 december kan je laag in de avondschemering in het zuidwesten de zeer heldere planeet Venus zien. Met een verrekijker kan je vlakbij ook Saturnus zien.

De Maan staat op 17 december op slechts ten noorden van de ster Regulus, de helderste ster van het sterrenbeeld, de Leeuw.

En op 20 december staat de Maan op 8° ten noorden van de ster Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld, de Maagd. Op de ochtend van 23 december kan je 's morgens de planeet Mars net onder (3°) de Maan zien.

Hoewel zeer nipt te zien, maar op de avond van 28 december staat de planeet Venus vlak naast de rechterkant van de zeer smalle maansikkel, heel laag aan de zuidwestelijke hemel.

Op 29 december zal de Maan iets beter op te merken zijn met de planeet Venus iets rechts van de Maan.

Tussen 13 en 15 december is de meteorenzwerm, de Geminiden actief. Je kan dan onder ideale omstandigheden tot meer dan 60 meteoren per uur zien. Schijnbaar lijken de meteoren uit de buurt (de radiant) van de ster Castor te komen. Het maximum is voorzien voor de avond van 14 december. Helaas is het dan ook Volle Maan waardoor het maanlicht zal storen. Tip: Bekijk het fenomeen tijdens de ochtenden van 12 en 13 december!

Tussen 17 en 24 december is ook de meteorenzwerm, de Ursiden zichtbaar. Hoewel er op haar maximum, op 23 december gemiddeld slechts 10 per uur verschijnen, is er deze nacht geen storend maanlicht.

Dit jaar begint de astronomische winter op 22 december om 5h19m MET, dwz, vanaf vandaag beginnen de dagen te lengen.

Bron: Hemelkalender 2019, (c) VVS
De Hemelkalender 2019 is te koop in het bezoekersonthaal van Kattevennen-Cosmodrome aan €12.5/stuk.