Home / Cosmodrome / Sterrenwacht / Waarnemingskalender / Waarnemen in januari 2020

Waarnemen in januari 2020

Waarnemen in januari 2020

Alle tijdstippen zijn uitgedrukt in UT. Om deze om te zetten in lokale Midden Europese Tijd moet je er 1 uur bij tellen en voor de zomertijd 2 uur.

Mercurius
Omdat deze snelle planeet dicht bij de zon beweegt is ie niet altijd gunstig zichtbaar. Maar vanaf 20 januari is hij ‘s avonds te zien in het zuidwesten, en dit enige tijd nadat de zon achter de horizon is verdwenen.

Venus
Is ’s avonds in het zuidwesten te zien. Ze gaat tot meer dan 3 uur na de zon onder. Op 27 januari staat de planeet op slechts 0,05° ten zuiden van Neptunes. De helderheid van Neptunus is 11 magnitudes zwakker dan Venus en niet zichtbaar met het blote oog maar kan wel met een kleine kijker worden waargenomen.

Mars
De rode planeet is ‘s morgens in het zuidoosten zichtbaar. De planeet wordt geleidelijk helderder.

Jupiter
De grootste planeet van ons zonnestelsel begint omstreeks 25 januari ‘s morgens weer zichtbaar te worden boven de zuidoostelijke horizon.

Uranus
Staat in het sterrenbeeld Ram (Aries), ongeveer 11° ten zuiden van de hoofdster Hamal; op te zoeken met een verrekijker. Het ziet eruit als een blauw puntje.

Neptunus
Op 27 januari staat de planeet op slechts 0,05° ten noorden van Venus. De helderheid van Neptunus is 11 magnitudes zwakker dan Venus en niet zichtbaar met het blote oog maar kan wel met een kleine kijker worden waargenomen.                                                                   

De maan
EK: 3 januari; VM: 10 januari; LK: 17 januari; NM: 24 januari
Apogeum: 2 januari (404 580 km); Perigeum: 13 januari (365 958 km); Apogeum: 29 januari (405 393 km)
Op 7 januari staat de maan 2,5° ten noorden van Aldebaran.
Op 10 januari, een maansverduistering in de bijschaduw, het maximum is om 19h10m. Rond dit tijdstip kan opmerken dat de zuidelijke rand van de maan duidelijk iets donkerder is.
Op 13 januari staat de maan 4° ten noorden van Regulus van het sterrenbeeld Leeuw; ’s morgens te bekijken.
Op 17 januari staat de maan 7° ten noorden van de ster Spica van het sterrenbeeld Maagd; ’s morgens te bekijken.
Op 20 januari bevindt de maan zich op 2° ten noorden van de planeet Mars; ’s morgens te bekijken.
Op 28 januari staat de maan op 4° ten oosten (links) van Venus.

Planetoïden
Op 2 januari kan je met een telescoop de planetoïde 192 Nausikaa, op 0°12’ ten zuiden van de heldere ster Castor (Tweelingen) vinden. De planetoïde heeft een visuele magnitude van 10.

Vallende sterren
Jaarlijks zijn van 1 tot 6 januari de Boötiden zichtbaar. Het maximum valt op 4 januari omstreeks 6h, dan zijn er tot 50 meteoren per uur te zien. Dit jaar is er geen storend maanlicht!

Sterbedekking
Op 9 januari zal de ster Geminorum, een ster van derde magnitude door de maan bedekt worden. Om17h 02,7m verdwijnt de ster aan de linkerzijde van de maan, op 50° vanaf het noorden van de maan (dit is ongeveer op 10h op de kleine wijzer van een uurwerk) en om 17h 51,8m verschijnt aan de rechterzijde van de maan, op 69° vanaf het noorden van de maan dit is op ongeveer 2h30  op de kleine wijzer van een uurwerk).

Bron: Hemelkalender 2020, (c) VVS
De Hemelkalender 2020 is te koop in het bezoekersonthaal van Kattevennen-Cosmodrome.