Waarnemen in januari 2021

Waarnemen in januari 2021

Alle tijdstippen zijn uitgedrukt in lokale tijd, dit is Midden-Europese Tijd, MET!

Mercurius
Hij staat deze maand ’s avonds laag in het zuidwesten. Best te zien tussen 15 en 25 januari. Op 10 januari staan Jupiter, Saturnus en Mercurius in een driehoekje waarvan de zijden slechts 2° bedragen. Het is een echte uitdaging om deze samenstand héél laag aan de zuidwestelijke horizon te zien; kijk er naar vóór 17h30 MET!  

Venus
In het begin van de maand nog net te zien net voor zonsopkomst in het zuidoosten.

Mars
De planeet staat ’s avonds hoog in het zuiden eerst in het sterrenbeeld Vissen en later in de Ram, hij is de hele nacht te zien. Op 21 januari staat de Maan zo’n 6° ten zuiden van Mars en nog geen 2° ten zuiden van Mars kan je de planeet Uranus zien.

Jupiter en Saturnus
Beide planeten staan, net na zonsondergang, héél laag in het zuidwesten. Op 10 januari staat de planeet Mercurius in de buurt. Zie hierboven bij Mercurius.

Uranus
Hij staat in het begin van de maand zo’n 10° rechts van Mars; op 20 januari, vlak ten zuiden er van en tegen eind van de maand staat Uranus zo’n 5° links van de “rode” planeet. Met een kleine telescoop zie je Uranus als een dikke blauwe “ster”.

Neptunus
De verste planeet staat in de buurt van de ster φ Aqr in het sterrenbeeld Waterman die zowat in het zuidwesten staat. Bekijk hem vóór middernacht.

Maan
LK: 6 jan; NM: 13 jan; EK: 20 jan; VM: 28 jan
Perigeum: 9 jan (367.360 km); Apogeum: 21 jan: 404.400 km
Op de avond van 23 januari staat de maan nabij de open sterrenhoop, de Hyaden (de kop van de Stier) en de Plejaden.

Meteoren
Tussen 1 en 6 januari is de meteorenzwerm, de Boötiden actief, een meteorenzwerm waarvan het vluchtpunt of de radiant zich in het sterrenbeeld Boötes of de Ossenhoeder bevindt. Het maximum valt in de nacht van 3 op 4 januari. De vrij trage meteoren en hebben meestal mooie nalichtende sporen en ze zijn talrijk. Bekijk het ’s avonds vóór de Maan opkomt.

Bron: hemelkalender 2021, © VVS
De Hemelkalender 2021 is te koop in het bezoekersonthaal van Kattevennen-Cosmodrome.