Waarnemen in juni 2021

Waarnemen in juni 2021

Alle tijdstippen zijn uitgedrukt in lokale tijd, dit is Midden-Europese ZomerTijd, MEZT!

Mercurius en Venus
De planeten staan deze maand te dicht bij de Zon, en zijn niet zichtbaar.

Mars
De planeet staat ’s avonds in het westen en is met moeite zichtbaar in het sterrenbeeld Kreeft.

Jupiter
De reuzeplaneet staat in het sterrenbeeld Waterman en komt op in de tweede helft van de nacht en pronkt aan de zuidoostelijke ochtendhemel.

Saturnus
De geringde planeet staat in het sterrenbeeld Steenbok en komt een uur voor Jupiter op.

Uranus
De planeet staat in het sterrenbeeld Ram en is vanaf de tweede helft van de maand zichtbaar aan de ochtendhemel. Hij komt op rond 3h30 in het oostnoordoosten. Zoek hem op met een telescoop.

Neptunus
De verste planeet staat in het sterrenbeeld Waterman, net onder het oostelijk deel van het sterrenbeeld Vissen en komt op na 2h30 het oostzuidoosten. Je hebt wel een middelgrote telescoop nodig om hem te spotten.

Maan
LK: 2 juni, NM: 10 juni, EK: 18 juni, VM: 24 juni
Apogeum: 8 juni (406.211 km), Perigeum: 23 juni (359.967 km)

Tijdens de ochtend van 1 en 2 juni staat de Maan, ten zuiden van Jupiter. Tijdens de ochtend van 28 juni staat de Maan tussen Jupiter en Saturnus.

Gedeeltelijke zonsverduistering
Op 10 juni heeft in België, een gedeeltelijke eclips van de Zon plaats. De totale eclips is te zien in Noord-Canada, Noord-Groenland, op de Noordpool en in Oostelijk Siberië. De diameter van de zonneschijf wordt tot bijna 15% afgedekt door de maanschijf. Het eerste contact gebeurt te Genk om 11h19m; het maximum is om 12h21m en het laatste contact is om 13h27m. Eclips jij met ons mee? Meer info hier

Deze maand en deels in juli kunnen lichtende nachtwolken zichtbaar zijn. Deze wolken bevinden zich op hoogten tussen 75 en 85 km en worden ná zonsondergang en vóór zonsopkomst opgelicht door de zon die dan zich nog achter de horizon bevindt.

Bronnen: De Hemelkalender 2021 is te koop in het bezoekersonthaal van Kattevennen-Cosmodrome.