Home / Cosmodrome / Sterrenwacht / Waarnemingskalender / Waarnemen in mei 2020

Waarnemen in mei 2020

Waarnemen in mei 2020

Alle tijdstippen zijn uitgedrukt in UT (Universele Tijd). Om deze om te zetten in MET (Midden-Europese Tijd), moet je er 2 uur bij tellen.

Mercurius
Vanaf midden mei kan je de planeet, laag aan de noordwestelijke horizon zien. Terwijl zijn helderheid ongeveer een magnitude afneemt staat de planeet elke avond iets hoger aan de hemel en zal zijn grootste oostelijke elongatie (hoekafstand tot de zon) bereiken op 4 juni. Van 20 tot 23 mei passeert Mercurius de planeet Venus van rechts naar links. Bekijk dit 's avonds.

Venus
Ze is nog steeds tijdens de late avondhemel helder te zien aan de noordwestelijke horizon als een zeer heldere “ster”. Maar ze “nadert” de zon zeer snel om tegen eind mei in de avondgloed te verdwijnen.

Mars
De planeet is ’s morgens laag in het zuidoosten te zien. Zijn helderheid zal elke maand een halve magnitude groter worden. Vanaf deze maand wordt het interessant om de planeet met grotere vergroting te gaan bekijken om de details proberen op te merken zoals de ijskap en/of donkere en lichte gebieden. Doordat de onderlinge afstand tussen Mars en de aarde langzaam kleiner wordt zien we planeet ook langzaam schijnbaar groter; van 8” in begin mei tot iets meer dan 9” eind mei.

Jupiter en Saturnus
Beide planeten zijn ’s morgens vanaf 2h30 UT laag in het zuidoosten te zien. Beiden staan in het grensgebied van de sterrenbeelden Boogschutter en Steenbok. Saturnus staat links van Jupiter en is iets minder helder.

Uranus
De planeet staat “achter” de zon en is niet zichtbaar.

Neptunus
Deze verre planeet komt net vóór de zon op en is moeilijk waarneembaar. Maar voor de uitdaging kan je vanaf midden mei, de planeet proberen te spotten, iets rechts van het oosten.

Opvallende samenstand
Op 21 en 22 mei staan Mercurius en Venus in conjunctie. Bekijk dit ’s avonds met een kleine telescoop of verrekijker.

De maan
VM: 7 mei; LK: 14 mei; NM: 22 mei; EK: 30 mei..
Perigeum: 6 mei (359 654 km); Apogeum: 18 mei (405 583 km)
Op 2 mei staat de maan 4° ten noorden van de heldere ster Regulus van het sterrenbeeld Leeuw.
Op 5 mei staat de maan 7° ten noorden van Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd.
Op 8 mei staat de maan 6° ten noorden van Antares, de helderste ster van de Schorpioen. Bekijk dit ’s morgens.
Op 12 mei staat de maan 2° ten zuiden van Jupiter terwijl  de maan diezelfde dag (overdag en niet zichtbaar) 3° ten zuiden van Saturnus staat. Bekijk dit 's morgens.
Op 15 mei staat de maan 3° ten zuiden van Mars.
Op 26 mei staat de maan 5° ten zuiden van Pollux van de Tweelingen.
Op 29 mei staat de maan 4° ten noorden van Regulus van het sterrenbeeld Leeuw.

Sterbedekking
Op 3 mei om 21h37,5 UT zal de ster ν Vir (α = 11h47m en  δ = +06°25') door de maan bedekt worden. De ster met een magnitude van 4,2 zal aan de donkere zijde verdwijnen; op 44° gemeten vanaf de noordelijke terminator (dit is de grens van het verlichte en donkere zijde). En zal zo'n 41 minuten later, om 22h 19,3 UT aan de verlichte zijde terug verschijnen. Deze keer op ongeveer 40° van de noordelijke terminatorrand. Dit laatste is evenwel moeilijker te zien, maar het is een poging waard. Kijk je met een telescoop, gebruik een ietwat grote vergroting.

De tijdstippen zijn geldig voor de locatie van de Cosmodrome en kunnen tot enkele minuten afwijken naarmate je verder verwijdert zijt van de Cosmodrome! Dus, kijk er tijdig naar.

Bron: hemelkalender 2020, © VVS
De Hemelkalender 2020 is te koop in het bezoekersonthaal van Kattevennen-Cosmodrome.