Waarnemen in mei 2022

Waarnemen in mei 2022

Alle tijdstippen zijn uitgedrukt in lokale zomertijd, dit is Midden-Europese ZomerTijd, MEZT. De zichtbaarheid van de planeten zijn geldig indien ze zich minimum 5° boven de horizon bevinden.

Mercurius

Na de grootste oostelijke elongatie (schijnbare hoekafstand tot de Zon) zal de planeet langzaam de Zon terug “naderen”. Op 2 mei is er een kans om Mercurius te spotten want hij staat dan op minder dan 3° ten westen/rechts van de zeer smalle maansikkel. Zoek ze op vanaf de avondschemering tot zowat 22h30 MEZT aan de westnoordwestelijke horizon.

Venus

Venus is ’s morgens zichtbaar aan de oostelijke horizon. Op 27 mei staat ze slechts 1° ten noorden van de Maan.

Mars

Gestaag zal de helderheid Mars verbeteren maar het is nog even wachten vooraleer er met een telescoop details op te zien zijn. Zoek hem ’s morgens op aan de oostelijke horizon. Tijdens de ochtend van 29 mei staat Mars op slechts 40’ ten zuiden van Jupiter.

Jupiter

Vanaf deze maand wordt Jupiter een alsmaar opvallender verschijning aan de ochtendhemel. Tijdens de ochtend van 1 mei staat Jupiter op slechts 40” ten noorden van Venus. Dit is het startmoment om de komende maanden, Jupiter te herkennen met het blote oog maar ook om er met een telescoop naar te kijken en de vier Galileïsche maantjes op te merken. Kijk hoe Mars tussen 27 en 31 mei schijnbaar langs Jupiter schuift.

Saturnus

De planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Steenbok en komt op in het zuidoosten.

Uranus

Uranus bevindt zich in de buurt van de Zon, en is niet waarneembaar.

Neptunus

Tijdens de ochtend van 18 mei staat de planeet op zo’n 30’ ten noorden van Mars. Bekijk dit met een telescoop.

Komeet C/2017 K2 PANSTARRS

Vanaf deze maand tot in september is deze komeet makkelijk met een kleine telescoop zichtbaar. Deze maand, eerst nog in het sterrenbeeld Arend en dan in het sterrenbeeld Ophiuchus of Slangendrager. De helderheid of de magnitude is begin mei rond magnitude +10 en verheldert naar +9 tegen eind mei.

Posities:      
Datum                    RK               Decl.            Magn.

1/5               18h51,1m              +11°43’        +9,9

6/5               18h48,5m              +11°36’        +9,8

11/5             18h45,1m              +11°25’        +9,6

16/5             18h40,9m              +11°08’        +9,6

21/5             18h35,9m             +10°46’        +9,4

26/5             18h30,1m              +10°16’        +9,2

31/5             18h23,4m              +09°38’        +9,1

Maan

EK = 9 mei, VM = 16 mei, LK = 22 mei, NM = 30 mei

Samenstanden met de Maan

2 mei: De zeer smalle maansikkel staat zo’n 3° ten westen (links) van Mercurius. Kijk heel laag in het noordwesten. En nog zo’n 2,5° ten westen van de planeet staat de open sterrenhoop, de Plejaden.

7 mei: De Maan vormt een bijna rechte lijn met de sterren, Castor en Pollux van het sterrenbeeld Tweelingen; zo’n 3° links van Pollux. Kijk ‘s morgens aan de noordwestelijke horizon.

22 mei: Kijk ’s morgens aan de zuidoostelijke horizon en zie de Maan op 5° ten zuiden van Saturnus staan.

25 mei: De Maan vormt een driehoek met Jupiter en Mars, bekijk dit ‘s morgens aan de oostelijke horizon.

27 mei: Bekijk tijdens deze ochtend, de smalle maansikkel aan de oostelijke horizon. De zeer nauwe samenstand met de heldere planeet Venus bedraagt slechts 1°.

Niet te missen!

De totale maansverduistering op MAANdag 16 mei; gedeeltelijk te zien!

Door de ongunstige omstandigheden is slechts het begin ervan, ’s ochtends (!) vanuit België te zien. De intrede in de bijschaduw begint om 3h31,6m MEZT aan de linkerzijde van de Maan. Deze beginfase is niet goed op te merken maar als je er regelmatig een foto van maakt kan je door de foto achteraf te bewerken (contrastverrijking) het wel opmerken. Tegen het begin van de gedeeltelijke fase die om 4h27,5m MEZT begint, kan je de roodverkleuring zien. Deze roodverkleuring wordt veroorzaakt door de lichtbreking doordat het licht, afkomstig van de Zon, dat langs de  aardsrand scheert, ook doorheen de aardse atmosfeer moet, en daar zal de lichtbreking dit licht naar rood verkleuren en de Maan zal oranjerood kleuren. De totaliteit begint om 5h28,6m MEZT; dit tijdstip is slechts 20 minuten vooraleer de Maan ondergaat.

Je kan het fenomeen met een vrij zicht op de westelijke horizon volgen tot zowat 5h MEZT. De verduisterde Maan gaat onder om 5h50m MEZT, en wil je het tot dan kunnen volgen, dan moet je tot aan de kim kunnen kijken, vanaf een hoog gebouw, heuvel, terril of aan de kust.

Meer details en kaartjes van de diverse hemelverschijnselen zijn te vinden in de Hemelkalender 2022 van de VVS (Vereniging Voor Sterrenkunde). Deze is te koop in het bezoekersonthaal van Kattevennen-Cosmodrome.