Waarnemen in november 2021

Waarnemen in november 2021

Waarnemen in november 2021

Alle tijdstippen zijn uitgedrukt in lokale tijd, dit is Midden-Europese Tijd, MET!

Mercurius
In het begin van deze maand zal Mercurius geleidelijk verdwijnen aan de ochtendhemel. De rest van de maand is de planeet niet te zien.

Venus
Deze maand wordt Venus ‘s avonds beter zichtbaar en vanaf half november zelfs tot iets na de avondschemering. Kijk aan de zuidwestelijke horizon.

Mars
Mars gaat vanuit ons oogpunt achter de Zon door en is niet zichtbaar.

Jupiter en Saturnus
Beide planeten schitteren in de vooravond, laag in het zuiden, in het sterrenbeeld Steenbok en staan redelijk dicht bij elkaar waarbij Jupiter de helderste is. Zij kunnen tot op het einde van de maand nog enige uren na zonsondergang waargenomen worden. Jupiter gaat een klein uur na Saturnus onder.

Uranus
Uranus is begin november in oppositie met de Zon. Dat betekent dat deze planeet de hele nacht zichtbaar is. Ze staat in het sterrenbeeld Ram en kan met een verrekijker gevonden worden. Op 17 november staat de bijna volle maan, slechts 3° ten zuiden van de planeet.

Neptunus
Neptunus bevindt zich aan de avondhemel in het sterrenbeeld Waterman en gaat pas na middernacht onder. Op 13 november staat de maan ongeveer 5° ten zuiden van de planeet; zoek ‘m op met een kleine telescoop.

Planeten op één lijn
Kijk je minder dan een uur na zonsondergang, dan kan je van west naar zuid,  de planeten Venus Saturnus en Jupiter de ganse maand haast op één lijn zien. En Neptunus kan je er ook aan toevoegen! Op 7 november kan je net na zonsondergang ook de heel smalle maansikkel, rechts van Venus, zien.

Maan
NM = 4 november, EK = 11 november, VM = 19 november, LK = 27 november
Op 10 november gaat de Maan onder Saturnus door en op 11 november staat de Maan ten zuiden van Jupiter.

Meteoren
De meteorenzwerm Tauriden zijn de hele maand actief. Hoewel de activiteit eerder laag is, kan je vaak vuurbollen zien met nalichtende sporen. Het maximum valt rond 12 november, je kan dan een 20-tal meteoren per uur zien.

Ook de Leoniden zijn deze maand actief. Hun maximum is op 17 november en valt samen met de volle maan. Kijk er naar: Vanaf 14 november, drie tot twee uren vóór zonsopkomst en rond de 17-de, vanaf 5h ’s ochtends, dit is na maansondergang en één uur vóór zonsopkomst.

 

Uitdaging! De gedeeltelijke maansverduistering op 19 november

Tijdens de ochtend van 19 november heeft een gedeeltelijke maansverduistering (97%) plaats, waarvan we slechts het begin van de intrede in de bijschaduw kunnen proberen waar te nemen en dat terwijl de maan aan de westelijke horizon ondergaat. De intrede begint om 7h02m MET; de Zon komt op om 8h01m MET terwijl de Maan ondergaat om 8h05m MET. Er is theoretisch slechts één uurtje om de verduistering te beleven, en dat tijdens de ochtendschemering. Omdat het gebeuren, 7° boven de westnoordwestelijke horizon plaats vindt, is het echt noodzakelijk om er een vrij zicht op te hebben. Het zal zéér moeilijk zijn om er visueel iets van op te merken, maar het  beste dat we aanraden is, om er foto’s van te maken en dan later met een fotobewerkingsprogramma de contrast- en kleurbalansen te verstellen. Moeilijker omstandigheden kan je haast niet bedenken, maar als dit allemaal meezit, zou er toch iets uit de bus moeten komen. Graag willen we jullie resultaten ontvangen.

 

 

 

 

Meer details en kaartjes van de diverse hemelverschijnselen zijn te vinden in de Hemelkalender 2021 van de VVS (Vereniging Voor Sterrenkunde). Deze is te koop in het bezoekersonthaal van Kattevennen-Cosmodrome.